Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Shora Esmailian: Demokratin som trampades ner

Ropen på bröd, frihet och social rättvisa spred sig som en löpeld från Tahrirtorget i Kairo för tio år sedan. Det talades om en demokratisk vår, men snart vårades det åter för repressionen. Var allt förgäves?

Fredagsbönen på Tahrirtorget i Kairo 15 mars 2011, fyra dagar efter att president Mubarak störtats. Den revolutionära glöden från januari har inte dämpats.Bild: Stefan Ed
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Ordningen är numera återställd. Den 25 januari har återigen förvandlats till den dag då regimen i Egypten hyllar landets poliser med blommor, choklad och hejarop. Men för exakt tio år sedan var det just denna dag som aktivister, utleda på polisbrutalitet och korruption, upprörda över bombningen av en kyrka i Alexandria som på nyårsdagen hade dödat 23 personer, vågade sig ut på gatorna för en ”vredens dag”.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen