Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ola Tedin

opinionLedare

Ola Tedin
Håll ut och håll igen på resandet.

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel.

Bild: Olivier Hoslet

Annons

Inför hotet av en tredje våg av coronavirus manar EU:s ledare alla att vara fortsatt försiktiga och undvika onödiga resor.

”Vi är framför allt fortsatt oroade för att de nya mutationerna ska sprida sig”, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen efter torsdagens digitala toppmöte.

Annons

Annons

För att understryka allvaret beslutade EU:s ledare att komplettera varningskartorna över virusets utbredning med en extra mörkröd färg för att signalera områden dit det är mycket olämpligt att bege sig.

Beslutsfattarna diskuterade också möjligheten att distribuera ut ännu ej godkända vaccinfabrikat för att snabba på processen. Initiativet verkar klokt. Särskilt om utsikterna är stora att de nya vaccintillverkarnas produkter ska bli klara för användning kan värdefull tid vinnas som annars bara skulle gå till spillo i väntan på att läkemedelsmyndighetens kvarnar ska mala färdigt.

Mötet beslöt också att skynda på arbetet med ett vaccincertifikat för hela EU för att underlätta rörligheten den dag då resandet åter kan komma igång. 
Där är vi dessvärre ännu inte än på långa vägar och det är tveksamt att EU:s mål att vaccinera 70 procent av befolkningen till sommaren uppnås. Väntan ser ut att bli lång. Än får vi hålla ut och hålla igen på resandet.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy