Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Nu är inte tiden att vara tyst och förhålla sig neutral.”

Sverigedemokraternas ovilja att ta avstånd från Donald Trump stärker det faktum att högerpopulismen fått fäste som en rumsren ideologi i Sverige. Det är något som Centerpartiet aldrig kan acceptera, skriver Kerstin Lundgren, partiets utrikespolitiska talesperson.

Donald Trump och Jimmie Åkeson (SD). Trots att Capitol Hill attackerades efter att Trump uppviglade sina anhängare vägrar Åkesson att ta avstånd från Trump och hans presidentskap, skriver Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson för Centerpartiet.Bild: Alex Brandon Jessica Gow
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
I onsdags svor Joe Biden eden för att bli USA:s nya president. Den avgående presidenten Donald Trump har under sina år som president agerat på ett sätt som kraftigt polariserat USA. Hans politiska arv blir ett samhälle tydligt präglat av rasism, lögner och ett motstånd mot globalisering och frihandel där slutligen politiskt våld användes mot demokratins kärna.
Det hade varit enkelt att inte bry sig så mycket om ”det där som sker någon annanstans”. Men samma antidemokratiska strömningar finns i Europa – och i Sverige.
Donald Trump äntrade gärna den politiska scenen med en högerpopulistisk retorik utan omskrivningar. När han nu har lämnat sitt ämbete finns fortfarande betydelsefulla politiker i Sverige och Europa som har samma åsikter, men deras budskap bäddas ofta in i rumsrena svepningar. Gemensamt är att det finns människor som lyssnar. Kan trumpismen normaliseras i USA, kan vi vara säkra på att det kan ske även här.
Trots att Capitol Hill attackerades efter att Donald Trump uppviglade sina anhängare vägrar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att ta avstånd från Trump och hans presidentskap. Attacken försvarar Åkesson visserligen inte, men han lägger inte skulden där den hör hemma.
Trumpismen har uppmuntrat och bejakat krafter som hotar demokratin. Högerpopulister har förenats med auktoritära krafter och odlat missnöje för att underminera demokratin i USA.
Attacken i början på januari är en nyttig läxa för oss alla. I spåren av att högerpopulistiska krafter växer odlas missnöje och hetsig retorik. Det som hände var ytterst ett resultat av en längre process som främjat hat och misstro, underminerat fria medier, vetenskap och där Donald Trump som kronan på verket satsade all kraft på att kampanja för att undergräva valprocessen. Det visar varför vi alla behöver försvara demokratin och rättsstaten.
Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt populistparti med många politiska likheter med Trump. Inte undra på att Jimmie Åkesson känner samhörighet. Attacken i Washington visar vad som kan dölja sig i den främlingsfientliga populismens välslipade retorik; våld, hat och ett förakt mot demokratin och det öppna samhället.
Sverigedemokraternas ovilja att ta avstånd från Donald Trump stärker det faktum att högerpopulismen fått fäste som en rumsren ideologi i Sverige. Det är något som Centerpartiet aldrig kan acceptera.
Alla ledare som säger sig försvara demokrati borde inte ha något problem att se sambandet mellan Donald Trumps retorik och försöket att med våld ogiltigförklara valresultatet.
Trump har länge underminerat den internationella rättsordningen och globala institutioner. Han har ifrågasatt internationella åtaganden som USA tidigare gjort och omtolkat eller struntat i internationella regelverk. Mitt under pandemin annonserade han att USA lämnar Världshälsoorganisationen, WHO, liksom Parisavtalet och kärnenergiavtalet med Iran.
USA har med Trump vid makten riktat sanktioner mot chefsåklagaren vid Internationella brottsmålsdomstolen, ICC, för att hon utrett amerikanska soldater för krigsbrott i Afghanistan. I en stabil internationell rättsordning måste förövare oavsett ursprung vid misstanke om brott och övergrepp kunna utredas och ställas till svars för sina handlingar.
Ingen borde vara förvånad över att Trump till slut också skulle underminera sitt eget lands demokratiska institutioner
Nu är Joe Biden installerad och USA kan återgå till att vara en viktig aktör och medspelare, både när det gäller demokrati och klimat, på den globala arenan. Men de krafter som i samband med installationen hölls borta från kongressområdet i Washington med fler militärer än vad USA har i Afghanistan finns alltjämt kvar. Det blir en utmaning för Biden att forma en politik som minskar deras jordmån.
Alla har ett ansvar för att bemöta polariseringen, för att utveckla det politiska samtalet.
Centerpartiet kommer alltid försvara rätten att tycka olika, men när en åsikt riskerar att skada en annan människa eller leda till handlingar som skadar samhället och ytterst demokratin, då säger partiet ifrån. Det går inte att sitta tyst och låta det ske. Det är inte att bidra till polarisering, som Sverigedemokraterna anklagar Centerpartiet för. Det är att dra en gräns.
Jimmie Åkesson sade nyligen att ”om polariseringen tillåts fortsätta, då kommer tilliten till offentliga institutioner och även valmyndigheten och valresultat såklart kunna ifrågasättas” (SvD 13/1). Det är ett anmärkningsvärt uttalande som påminner om Trumps ifrågasättande av valprocessen och legitimiteten av valresultatet i USA.
Om drygt ett och ett halvt år går Sverige till val. Nu är inte tiden att vara tyst och förhålla sig neutral. Det krävs att liberaler och demokrater tar ställning. För demokrati och rättsstaten och mot högerpopulism och främlingsfientlighet. Även om Donald Trump formellt lämnat scenen så kommer han fortsätta att försöka påverka och andra kommer stå redo att ta över om vi inte kraftfullt står upp för ett fritt, öppet och demokratiskt land.
Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson för Centerpartiet.
Gå till toppen