Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Unga stolta över modersmål – men i skolan gäller svenska

En del är självklara i vardagen, andra nästan bortglömda. Vissa väcker nyfikenhet, andra skapar motvilja. Att olika språk framkallar skiftande känslor, som också påverkar uppfattningen om den som pratar, är eleverna på Öresundsgymnasiet överens om.

”Man får såklart anpassa språket efter olika situationer. Svenska är det officiella språket på skolor och arbeten. Men jag ser ingen anledning att överge bosniskan i privata sammanhang”, menar Ajla Avdagic (till höger i bild) som går på samhällsvetarprogrammet tillsammans med Ghufran Dahash och Elmedin Sabaredzovic.Bild: Britt-Mari Olsson
”Varen svenske.” Uttrycket, som tillskrivits både Gustav Vasa och Per Albin Hansson, står inhugget i stenen ovanför Öresundsgymnasiets portar. Mycket har hänt sedan skolan i Landskrona byggdes och porten fick sin inskription.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen