Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö förlorade dragkampen om Förintelsemuseet – hamnar i Stockholm

DN debatt skriver statsminister Stefan Löfven (S), kulturminister Amanda Lind (MP) och utbildningsminister Anna Ekström (S) att det planerade Förintelsemuseet ska upprättas i Stockholm. Det betyder att Malmö går miste om ett museum stadens politiker kämpat för att få.
– Jag är besviken så klart, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

I artikeln skriver regeringsrepresentanterna att minnet av Förintelsen finns runtom i Sverige. ”Det finns i Landskrona där många av de 7 000 danska judarna som flydde över Öresund i oktober 1943 togs emot, och i Malmö, som blev ”hoppets hamn” för de överlevande som kom med de vita bussarna”, står det bland annat att läsa.
Just Malmö har länge varit i dragkamp med huvudstaden om museet. I augusti i fjol ställde sig en enig kommunstyrelse bakom önskan om att få museet till Malmö. Kommunstyrelsens ordförande, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), blev informerad om beslutet av statsministern under måndagen.
– Jag är besviken såklart. Jag tycker att regeringen missar en chans att ta vara på de historiska platserna i Malmö, men också en chans att sprida de statliga institutionerna över landet, säger hon.
Hon berättar att hon fört en dialog med kulturdepartementet under tisdagen.
– Vi har ju lyft från vår sida att vi ser ett behov av ett statligt museum med den här inriktningen. I Stockholm finns redan Forum för Levande Historia och Judiska Museet som spelar stor roll för skolor i Mälardalsregionen. Det finns inget motsvarande statligt museum i vår region och det skulle ha betytt så mycket. Sen får man ha respekt för att det är staten som bestämmer över de statliga institutionerna. Det finns mycket starka intressen i Stockholm som har lyft fram att man vill att museet ska finnas i rikets huvudstad, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Om varför Stockholm väljs som plats för Förintelsemuseet skriver regeringen på DN Debatt: ”Förintelsen och minnet av den är en angelägenhet för alla i vårt land. En lokalisering i Stockholm underlättar för skolelever och allmänhet runt om i landet att besöka museet. Organisationer som Föreningen Förintelsens överlevande i Sverige och den romska föreningen É Romani Glinda har förordat Stockholm. Regeringens bedömning är att museet ska inrättas i rikets huvudstad och regeringen kommer att återkomma med besked om hur en särskild museibyggnad ska etableras”.
I sin sista argumentation gentemot regeringen har man från Malmöhåll tydliggjort var man hade tänkt sig ett Förintelsemuseum.
– Ja, vi har visat dem området runt Kommendanthuset vid Malmö museer som gjordes om till flyktingförläggning under andra världskriget. Men också möjligheten att bygga det i ett nybyggt område där vita bussarna togs emot, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Samtidigt vill hon betona att det är bra att museet nu blir av och att det kommer att finnas ett starkt stöd för det även i Malmö.
– Vi kommer att fortsätta synliggöra de här frågorna och museet i Stockholm kommer såklart att berätta om historiska skeenden i hela landet och i Malmö.
Sedan tidigare har regeringen valt att inte ge pengar till Rörelsernas museum i Malmö – ett tänkt demokrati- och migrationsmuseum. En försöksverksamhet startades i gamla Arbetet-huset på Bergsgatan. Men när regeringen presenterade sin budget i september 2020 fanns inga pengar till museet och med det kom beskedet att verksamheten avvecklas.
Inget Rörelsernas museum, Inget förintelsemuseum. Hur ser du just idag på regeringens löfte om att öka den statliga närvaron i hela landet och utlokalisera myndigheter?
– Vi har tidigare lyft den frågan och vi kommer att fortsätta driva kravet på statligt engagemang i Malmö, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
I ett pressmeddelande säger Jonas Naddebo (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd i Stockholm, att han är ”glad att regeringen lyssnat till våra argument”.
”Vårt viktigaste budskap var att en placering i Sveriges huvudstad ger museet den tyngd som minnet av Förintelsen förtjänar. Många skolklasser från hela Sverige besöker Stockholm, och museet kan bli en naturlig del i programmet. Det är viktigt att kommande generationer får lära sig om Förintelsen, så att den aldrig faller i glömska”, säger han i pressmeddelandet.
Gå till toppen