Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ola Tedin

opinionPolitik i Ryssland

Ola Tedin
Våldet visar Putins rädsla att förlora makten.

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Filmen om Putins palats har visats över 91 miljoner gånger på Youtube.

Bild: null

Annons

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj stod högt på dagordningen under EU-utrikesmötet i Bryssel på måndagen. Utöver det hände mycket lite i EU:s huvudstad som kunnat bistå den fängslade Putinkritikern.

Desto mer händer i Ryssland. Runt om i landet protesterar ryssar mot att han den 18 januari på tvivelaktiga juridiska grunder greps så fort han satt foten på rysk mark efter att i Berlin ha återhämtat sig från sviterna av sommarens mordförsök. Demonstranterna möttes med hårt polisvåld och under helgen arresterades åtminstone 3500 personer runt om i landet.

Annons

Annons

Att president Vladimir Putin tar Navalnyj på stort allvar märks även i den förändrade retoriken. Fram till att han återvände till Moskva omnämndes Navalnyj konsekvent inte med namn. När han låg nästan döende på sjukhus och sedan flögs till Tyskland benämndes han till exempel ”patienten i Berlin”.

Men sedan han i december dragit ner byxorna på säkerhetstjänsten FSB när han publicerade inspelade telefonsamtal och dokument som avslöjade deras inblandning i mordförsöket har hans namn börjat nämnas i de statskontrollerade tv-kanalerna.

Irritationen bland makthavarna kan heller inte ha avtagit sedan Navalnyjs organisation publicerat en nästan två timmar lång film som avslöjar ett luxuöst palats vid Svarta havet som säkerhetstjänsten byggt åt Vladimir Putin och som uppgavs ha kostat 11 miljarder kronor. Det enorma komplexet innehåller allt från diktatorspalatsens obligatoriska guldkranar till hockeyrink, en egen tunnel till den privata stranden, tre helikopterlandningsplatser, bunkeranläggningar och ett ”tehus” på 2400 kvadratmeter. Filmen har nu på en vecka setts fler än 91 miljoner gånger på Youtube.

Avslöjandena irriterar givetvis presidenten och hans innersta krets av kleptokrater. Navalnyj visade också vid höstens regionalval att han är en alternativ kraft som förmår att utmana diktaturen. I sibiriska Tomsk och Novosibirsk lyckades Navalnyjtrogna kandidater bli invalda i stadsfullmäktige och bryta Putins stödparti, Förenade Rysslands, lokala majoritet.

Annons

Annons

Coronapandemin har förvärrat den redan skakiga ryska ekonomin och arbetslösheten och missnöjet med Putin breder ut sig. Risken är därför överhängande att våldet och arresteringarna fortsätter.

Händelsevis ska Sveriges utrikesminister Ann Linde, just nu ordförande i säkerhetsorganisationen OSSE, träffa sin ryske motsvarighet Sergej Lavrov i Moskva nästa vecka. EU:s högste utrikesansvarige Josep Borell möter honom några dagar därefter.

De borde ta tillfället i akt att utan åthävor göra det klart och tydligt att Sverige och EU inte kan acceptera vare sig mordförsök på dissidenter eller våld mot och gripande av demonstranter. Bakom orden måste också ligga trovärdiga sanktionshot från ett enat EU. Det leder nog inte till några omedelbara förbättringar för de oppositionella i Ryssland. Men förhoppningsvis kan omvärldens engagemang behålla Aleksej Navalnyj och andra kritiker vid liv.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy