Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Färre barn får antibiotika under pandemin

Antibiotikaanvändningen har minskat kraftigt under pandemin, särskilt bland barn upp till sex år. Arkivbild.Bild: NTB/TT
Antibiotikaanvändningen har minskat kraftigt under coronapandemin, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Det rapporterar TV4Nyheterna.
Särskilt tydlig är trenden bland barn upp till sex år, där antibiotikaanvändningen har gått ned med nästan 44 procent det senaste året. Exakt varför det är så är för tidigt att säga, men en förklaring kan vara att smittskyddsåtgärderna under pandemin har medfört en minskad spridning av infektioner.
– Vi ser en minskning i alla grupper, men kraftigare bland barn. Och ihop med det ser vi att den kraftigaste minskningen gäller luftvägsinfektioner. Så det här hänger ju ihop naturligtvis, eftersom barn drabbas väldigt mycket av luftvägsinfektioner, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till TV4.
Förskrivningen av antibiotika nationellt har minskat med 17 procent under pandemin jämfört med året innan.
Samtidigt ser Folkhälsomyndigheten inga tecken på att personer som verkligen behövt antibiotika blivit utan, vilket tyder på att det tidigare har skrivits ut i onödan.
Gå till toppen