Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Gratis munskydd i alla Malmös kommunala skolor och förskolor

Malmös politiska styre blev på onsdagen överkört två gånger av en samlad opposition. Resultatet: Snart kommer det att finnas gratis munskydd för personal och elever i alla Malmös kommunala grundskolor och förskolor. Och skolpersonal ska vaccineras på betald arbetstid.

Munskydd ska snart, utan kostnad, finnas för elever och personal i alla Malmös kommunala förskolor och grundskolor. Detta efter att Malmös samlade opposition ställt sig på samma sida mot styret.

Bild: Britt-Mari Olsson

Annons

Malmö styrs efter valet 2018 av Socialdemokraterna och Liberalerna. Partierna har inte ensamma majoritet i kommunfullmäktige eller politiska nämnder, men det brukar inte innebära några problem för styret.

Det är väldigt ovanligt att den samlade oppositionen, från Vänsterpartiet till Sverigedemokraterna, tillsammans tycker likadant – och annorlunda än S och L.

Men just den situationen uppstod på onsdagen. Två gånger i rad.

Det finns tre politiska skolnämnder i Malmö, en för förskolan, en för grundskolan och en för gymnasieskolan.

I alla dessa tre nämnder har Moderaterna tillsammans med Centerpartiet väckt initiativen att erbjuda gratis munskydd till personal och elever.

I ett separat initiativ föreslår M och C att lärare och förskolepersonal också ska erbjudas möjlighet att vaccineras på betald arbetstid.

Annons

Annons

Initiativet om munskydd följer skarpa önskemål från lärarfacken, men går i strid med Folkhälsomyndighetens råd. Folkhälsomyndigheten menar att det vetenskapliga stödet för att användning av munskydd i samhället skulle dämpa smittspridningen av covid-19 är svagt.

Nya och blocköverskridande majoriteter i både grundskolenämnd och förskolenämnd ställde sig trots det bakom förslaget. Protokollen ska justeras om en vecka.

Efter det ska gratis munskydd finnas i alla kommunala grundskolor och förskolor i Malmö. Och när det blir dags för grundskolelärare och förskolepersonal att vaccineras, ska denna vaccination ske på betald arbetstid.

”Jag hoppas att fler kommuner kommer att ta efter det här beslutet”, säger grundskolenämndens vice ordförande John Eklöf (M).

Bild: Patrik Renmark

Politiskt avgörande i den sista nämnden, för gymnasieskolan, väntas först på fredag.

– Enligt den senaste informationen är lärarna särskilt utsatta i pandemin. Vi ser också att lärarna har tagit ett stort ansvar. Jag hoppas att fler kommuner kommer att ta det här beslutet men hittills blir Malmö ganska unika, säger John Eklöf (M), vice ordförande i grundskolenämnden.

”Jag jobbar själv som vikarie i grundskolan och vet att det är omöjligt att hålla avstånd”, säger Linda Obiedzinski (M), vice ordförande i förskolenämnden.

Annons

– Förskolor och grundskolor är fortfarande öppna. Personalen där utsätts för risker som andra inte utsätts för. Jag jobbar själv som vikarie i grundskolan och vet att det är omöjligt att hålla avstånd, säger Linda Obiedzinski (M), vice ordförande i förskolenämnden.

Annons

Skolkommunalrådet Sara Wettergren (L), är ordförande i grundskolenämnden. Beträffande vaccination på arbetstid säger hon att det redan finns ett inriktningsbeslut om vaccination på arbetstid, som gäller all Malmö stads personal.

Hur blir det med munskydd? Kommer det att finnas kostnadsfritt på alla kommunala förskolor och grundskolor om en vecka när protokollen har justerats?

– Förvaltningen får titta på hur detta ska följas upp. Vi reserverade oss eftersom vi hittills har följt råden från Smittskydd Skåne och Folkhälsomyndigheten. Jag tror det är oerhört viktigt att vi hela tiden lutar oss tillbaka på de allmänna råden, säger Sara Wettergren.

Skolkommunalrådet Sara Wettergren (L) tycker att Malmö stad ska följa riktlinjer och rekommendationer från Smittskydd Skåne och Folkhälsomyndigheten.

Bild: Peter Frennesson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy