Annons

Annons

Annons

opinionSmuggelhundar

Aktuella frågor
”Hundsmugglingen sker med små risker och straffen är för låga.”

Regeringen gör inte tillräckligt för att få stopp på hundsmugglingen. Jag har flera förslag på vad som behöver ske, skriver Magnus Oscarsson, Kristdemokraterna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tullverkets befogenheter när det gäller organiserad hundsmuggling är begränsade, skriver artikelförfattaren.

Bild: null

Annons

Många har upplevt stor ensamhet under coronapandemin. En del har valt att köpa en hund för att få sällskap. Möjligheterna att få tag på en valp från en uppfödare som är registrerad hos Svenska Kennelklubben har minskat kraftigt, väntetiden kan bli upp till ett år.

Tullen hittar allt fler insmugglade valpar. Bara under september-oktober påträffades 150 procent fler jämfört med året innan.

Den organiserade hundsmugglingen sker under hänsynslösa omständigheter. Hundar föds upp i valpfabriker där tikar tvingas till parning för maximal och frekvent valpning. Sjukdomar och parasiter förekommer, rabies är inte ovanligt. Valparna skiljs mycket tidigt åt från sina mammor, något som kan påverka dem för resten av livet.

Annons

Tullverkets befogenheter när det gäller organiserad hundsmuggling är begränsade. Jordbruksverket ska med hjälp av distriktsveterinärer inspektera valparna och bestämma vad som ska göras. Därefter kan Jordbruksverket fatta två olika beslut. Antingen att hundarna ska avlivas eller att Tullverket måste avvisa fordonet som valparna kommit med.

Annons

Blir smugglarna avvisade försöker de ofta ta sig in i Sverige på annat sätt eller gör ett nytt försök på samma ställe efter något dygn. Valpar som redan vistats länge i skåpbilar tvingas då uthärda ännu fler timmar.

Smugglingen sker med små risker och straffen är för låga. Utländska smugglare skickas ofta tillbaka till sitt hemland istället för att lagföras i Sverige.

I september dömdes hundsmugglare till sex månaders fängelse efter att totalt tio hundar tagits till Sverige i två rumänskregistrerade lastbilar. Sannolikt släpps smugglarna efter fyra månader.

Även hundar som på laglig väg importeras till Sverige framavlas på tvivelaktiga grunder. Det sker ingen kontroll av hundarna när de släpps in i landet. Inte sällan rör det sig om import av hundar från verksamheter som mer eller mindre är hundfabriker. Ett exempel: Länsstyrelsen i Halland handlägger ett tillstånd under 2021 för import av 120 hundar från bland annat Polen.

Det är provocerande att en importör inte behöver följa regelverk och kontroller som svenska uppfödare är skyldiga att följa.

Nyligen ställde jag en fråga till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) om vad regeringen tänker göra för att få stopp på hundsmugglingen. Svaret var inte tillfredsställande. Det räcker inte att regeringen tagit initiativ till ett samverkansforum mellan berörda myndigheter, som Jordbruksverket, Tullen med flera.

Annons

Annons

För att få en förändring till stånd föreslår jag:

• Sluta avvisa smuggelekipage vid landets gränser, beslagta hundarna istället.

• Höj straffet för hundsmuggling. Idag prioriterar inte rättsväsendet hundsmuggling trots att polisen visat att det finns kopplingar till tung brottslighet.

Inför importtillstånd för levande djur. En veterinär på Länsstyrelsen bör ha utfört kontroll av en hund för att den ska kunna importeras till Sverige.

• Inför Lucys lag: i England får, enligt denna nya lag, hundar och katter yngre än sex månader inte säljas av andra än uppfödaren.

Den som tänker skaffa hund har också ett ansvar. Om priset är misstänkt lågt är det läge att avstå. Får man som köpare inte träffa valpens mamma och säljaren har stämt träff på en parkeringsplats är det en anledning till att säga nej. Är hunden inte registrerad? Tacka nej.

Men framför allt krävs politiska åtgärder för att få bukt med den organiserade hundsmugglingen. Regeringen behöver återkomma med skarpa förslag.

Magnus Oscarsson (KD), landsbygdspolitisk talesperson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan