Annons

Annons

Annons

Annons

Vellinge

Insändare
Hur ser egentligen Moderaterna i Vellinge på konst och kultur?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I samband med att kommunledningen beslöt att avveckla den kommunala konsthallen i Falsterbo Strandbad, skickade kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) ut ett pressmeddelande tillsammans med företrädare för den nya hyresgästen i lokalerna, Draaav Konsult AB.

I pressmeddelandet presenterades planerna att ”utveckla Falsterbo Strandbad till ett modernt museum”. Museet har för närvarande arbetsnamnet Falsterbo Photo Art Museum och man ser framför sig ett ”mindre Louisiana”, som ska ”utveckla samarbeten med till exempel konstskolor och universitet, samt även turistbyråer och hotell i Öresundsregionen”. Enligt pressmeddelandet ska en privat samling av modefotografier utgöra basen för museet och kompletteras med särskilda separata utställningar med svenska och utländska fotografer.

Annons

Annons

Liberalerna i Vellinge har sedan flera år tillbaka anfört idéen om att etablera ett konstcentrum av internationell klass i nämnda lokaler. Fram till nyligen har Moderaterna med Wutzler i spetsen avfärdat den idéen som orealistisk. Vi liberaler kunde bara välkomna den moderata helomsvängningen och vi utgick från en bidragande orsak måste ha varit att Draaav Konsult AB i förhand kunnat presentera ett genomtänkt konstnärligt program för det kommande fotomuseet.

I samband med kommunfullmäktiges sammanträde den 25 januari stod det klart att så inte är fallet. Under en frågestund med Wutzler kunde vi konstatera följande:

Per verksamhetsår planeras ett till synes ambitiöst program med bland annat tre större utställningar och fyra mindre, men det har inte presenterats några teman, planer på att anlita externa konstnärliga ledare eller professionella kuratorer. Det är speciellt relevant då, oss eller kommunen veterligen, personerna i bolaget inte har någon erfarenhet av att driva konstmuseum. Ingen sakkunnig på området, vare sig inom eller utanför kommunförvaltningen, har involverats av kommunen för att kunna göra en bedömning av seriositeten eller kvaliteten i de presenterade planerna.

En fungerande konsthallsverksamhet har ersatts av ett femårigt hyresavtal för att använda lokalerna till ”fotoutställning, konferenser, mässor och event”. Det presenteras som ett fotomuseum av hög internationell kvalitet, men bolagets förmåga att framgångsrikt driva ett sådant är minst sagt osäker. Det enda vi och Vellingeborna har att luta oss mot är Moderaternas förhoppningar att ”högklassig fotokonst samt god mat och dryck i unik miljö är ett vinnande koncept”. På så lösa boliner bygger man varken ett större eller mindre ”Louisiana”.

Anders Cnattingius (L)

Henrik Thorsell (L)

Annons

Annons

Till toppen av sidan