Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

I koncentrationslägren skickades barnen direkt till gaskamrarna

Den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Shora Esmailian skriver om barnen som mördades av nazisterna – och de som trots allt lyckades överleva.

Warszawas getto 1943. Fotografen är okänd.Bild: Wikipedia
En av de mest ikoniska bilderna från Förintelsen föreställer en judisk pojke som med gevär riktade mot sig sträcker upp armarna i luften och stirrar skräckslaget. Han står lite vid sidan av ledet med barn och vuxna som – också de med uppsträckta händer – drivs ut från en byggnad av tyska soldater. Bilden är tagen 1943 under upproret i Warszawas getto. Den kvinna som går längst fram i ledet, alldeles intill pojken, kastar en orolig blick mot honom och nazisterna. Kanske är det hans mamma som är smärtsamt medveten om det öde som väntar dem: så gott som ingen som bodde i Warszawas getto överlevde nazisternas grymhet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen