Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Omröstning tyder på att Trump kommer frias

Republikanske senatorn Rand Paul lägger fram sin motion om att riksrättsåtalet ska kastas ut.Bild: USA:s senat/AP/TT
45 av 50 republikanska senatorer i USA:s kongress röstade sent på tisdagskvällen, svensk tid, för att kasta ut riksrättsåtalet mot förre presidenten Donald Trump.
Det räckte inte för att stoppa processen ‒ 55 av totalt 100 senatorer, däribland fem republikanska, röstade emot Kentuckysenatorn Rand Pauls motion om att åtalet skulle betraktas som grundlagsvidrigt eftersom Trump inte längre innehar ämbetet.
Men omröstningen ger ändå en indikation om riksrättsmålets utfall. För att döma Trump krävs två tredjedelars majoritet, vilket innebär att 17 republikanska senatorer måste rösta för fällande dom. Något Rand Paul med stöd av resultatet menar är högst osannolikt.
”Den här 'rättegången' är död när den når senaten”, skriver han på Twitter.
Åtalspunkten är anstiftan till uppror, sedan Trump anklagas för att ha uppmanat en ilsken mobb att storma kongressen den 6 januari i år.
Gå till toppen