Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tidsplanen för vaccinering svajar – vårdpersonal och 70+ får vänta längre

Osäkerheten om leveranser av både Pfizers och AstraZenecas vacciner gör att hela tidplanen svajar. I Skåne innebär det att fas 2 fördröjs. Personer över 70 år får sannolikt sin kallelse först i mars och stora grupper vårdpersonal får vänta på första sprutan.

”Vi säkrar dos 2 till de allra äldsta och sköraste.”, säger Maria Landgren, en av Skånes vaccineringssamordnare. Det innebär mindre vaccin till vårdpersonal och 70+.Bild: Johan Nilsson/TT
Mycket står och faller med om AstraZenecas vaccin får sitt EU-godkännande på fredag, som beräknat. Och om godkännandet innehåller några förbehåll för äldre målgrupper.
Samtidigt står det nu klart att leveranserna från Pfizer till Region Skåne kommer att bli 20 procent lägre än beräknat under hela fyra veckor. Inte bara en vecka, som beskedet var först.
– Vi måste säkra dos 2 till de allra äldsta och sköraste. Inga doser sparas, men leveranserna som nu kommer från Pfizer ska främst användas till det, säger Maria Landgren, läkemedelschef i Region Skåne och en av regionens två vaccinationssamordnare.
– De kvarvarande äldreboendena blir klara i denna veckan, några få i nästa vecka. Då kan det handla om boenden där man skjutit fram vaccinationen för att det varit smittutbrott, man har nya inflyttade eller där boende och personal ångrat sig och nu vill bli vaccinerade.
Även personer med hemsjukvård och stora hemtjänstinsatser prioriteras. Och särskilt i hemtjänstgruppen har många inte hunnit få sin första dos ännu.
– Det innebär att det finns mindre vaccin till vårdpersonal, sammanfattar Maria Landgren.
Takten i vaccineringen i Skåne, och överallt i Sverige och EU, påverkas av osäkerheterna kring Pfizers leveranser och godkännandet av Astra Zenecas vaccin. Det berättade Maria Landgren på regionens presskonferens.Bild: Johan Nilsson/TT
Nästa grupp, 70+, får också vänta. Regionens brevkallelse är färdig och ligger och väntar. De ska skickas ut i tre omgångar,: först till alla över 85, därefter till gruppen 76-84 år och efter ytterligare en tid till alla 70-75-åringar.
Men det är ingen idé att skicka ut instruktionerna. Det finns inte vaccin.
– Primärvården kommer att vara redo att ta emot bokningar, via telefon och 1177.se. Men ring inte er vårdcentral innan ni fått brevet! säger Maria Landgren.
Problemen tornar upp sig: Pfizer har nyss aviserat att det tar längre tid än planerat att komma upp i produktion, och vill börja ta betalt för sex doser i varje behållare.
Vaccinet från Moderna kommer i små volymer, men även de skjuter på leveranser.
AstraZenecas besked om att de kommer att leverera mindre vaccin är utlovat till EU-länderna har rört upp känslor på alla nivåer, eftersom Sverige köpt in stora mängder av det. Alla europeiska länder måste nu göra oönskade uppehåll i vaccineringen.
Läget efter denna vecka är att 45 000 doser av Pfizers vaccin skickats ut till Skånes 160 vårdcentraler, och enligt Maria Landgren har allt använts.
Men det räcker inte.
– Denna vecka ville 132 vårdcentraler vaccinera med 14 000 doser – det fanns bara 7 000 att skicka ut.
Även om de flesta äldreboendena börjar bli klara, återstår många med hemsjukvård och hemtjänst och deras närmast anhöriga i priogrupp 1. Det är en stor grupp, även om inte alla med hemtjänst ingår.
– I grupp 1 ligger de som har många hemtjänstkontakter, flera gånger om dagen. Det är inte svartvitt men prioritering är att skydda de sköraste, förtydligar Maria Landgren.
Äldre personer med hemtjänst som mer sällan får besök ingår istället i grupp 2, med övriga 70+.
I Skåne förskjuts tidplanen kanske också för den sista fasen, den breda allmänheten som inte tillhör någon riskgrupp. Region Skåne håller på att upphandla den vaccinationen från privata aktörer – men inga avtal skrivs, och ingen praktisk information går ut innan man vet hur tillgången till vaccin blir.
Maria Landgren tror dock att det går att komma ikapp med tidplanen. Stora leveranser är utlovade i mars-april, och organisationen i Skåne kan snabbt växla upp.
– Vi får bara vänta och se. Beskeden på fredag om AstraZenecas vaccin blir avgörande, säger hon.
Fakta

Priogrupperna

1) Personer som bor på äldreboenden (särskilda boenden). Personer med hemsjukvård och omfattande hemtjänst, plus personer i deras hushåll. Personal på äldreboenden, i hemsjukvård och hemtjänst.

2) Alla andra som är över 70 år. Alla över 18 år på LSS-boenden, eller med LSS-insatser, och personal som jobbar med det.

3) Personer 18-69 år i en medicinsk riskgrupp.

4) Alla andra 18-69 år, som inte tillhör någon riskgrupp.

Gå till toppen