Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Alla ska få vaccinet. Men gräddfiler är bara fusk.

Alla ska ha sin rättmätiga plats i kön till vaccinering.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Hösten var lång– men inte tillräckligt lång för de ansvariga att ta fram vaccinplaner och policyn. Trots att det tidigt stod klart att vaccin var på väg. Förbluffande, minst sagt.
Nu visar det sig också att sprutor med vaccin mot covid-19 har stuckits i andra armar än de var avsedda för. Kommunchefer ska ha försett sig själva och anhöriga med doser avsedda för prioriterade grupper. Sådana fall har nu uppdagats i minst nio av landets 21 regioner. I förstone liknar det ren och skär korruption, men åtminstone i några fall kan missar i planeringen ha spelat in. Ett systemfel.
I Eskilstuna utreds nu fem chefer inom kommunen för att ha låtit sig själva och anhöriga gå före i kön. Fullständigt orimliga beslut.
"Man kan inte som chef i offentlig verksamhet sätta sig i en situation där det ens går att misstänka att man drar nytta av sin position", konstaterar kommunens förvaltningschef Johan Lindström i P1-morgon. Men han talar också om särskilda omständigheter som kan ha bidragit: prioriteringen vid tillfället kan ha varit att ta vara på allt vaccin, att upptinade vaccindoser inte skulle förfaras. I nuläget kan det inte uteslutas att cheferna kavlade upp ärmarna och ringde in anhöriga på uppmaning av vaccinatörerna. Kommunen ska ha haft bristfälliga listor över personer som kan vaccineras med kort varsel – vilket i sig är anmärkningsvärt.
Med tydliga planer och förhållningsregler hade detta kunnat undvikas.
Eskilstuna är som sagt inte unikt. Fanns det liknande omständigheter även på andra håll? Det kunde i så fall förklara, om än inte försvara, varför turordningen inte följts.
I region Stockholm utreds enligt DN nu vaccinhanteringen vid Norrtälje sjukhus sedan städare, väktare och administratörer blivit erbjudna sprutor. Även där hänvisar de ansvariga till att de ville slippa kassera vaccin.
Också där tycks det alltså ha saknats fullgoda system för att låta personer i riskgrupp få sprutorna med kort varsel. Och som Ulrik Åshuvud från Transparency International påpekar var det uppenbart på förhand att vaccinhantering skulle kunna leda till korruption.
Så var fanns riskanalysen och förberedelserna?
Ett återkommande svar från kommuner och regioner är nu att de ser över sina rutiner. Men frågan är förstås varför detta inte gjordes redan under hösten. Det var tidigt känt att flera av de stora läkemedelsbolagen hade vaccin på gång och att massvaccinationer väntade. Rimligtvis borde de berörda aktörerna ha utvecklat riktlinjer redan då. Med ordentliga marginaler.
Emma Spak, som är hälso- och sjukvårdschef inom Sveriges kommuner och regioner, SKR, menar att de felaktiga chefsbesluten kan ha berott på att vaccinationerna inleddes redan i mellandagarna och inte kring den 11 januari som det först sagts.
Tog de ansvariga alltså julledigt i godan ro utan att ha rutiner klara för kommande vaccinationer?
Frågetecknen kring hanteringen hopar sig och det yttersta ansvaret har regeringen. Samma regering som nu rasar mot att offentliga chefer gett vaccin till sig själva och närstående.
"Man blir upprörd ... Det här är ju en vaccination som äntligen börjar ljusa upp, inte minst de äldres framtidsutsikter", säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TV4 Nyheterna.
Regeringen borde ha varit tydligare gentemot kommuner och regioner om vikten av att ha vaccinationsrutinerna klara i tid. Dels för att värna förtroendet för det offentliga, dels av givna jämlikhetsskäl.
Nu ryktas det rentav om erbjudanden om att få köpa sprutan, privat. Rent fusk, vaccin ska inte finnas tillgängligt utanför programmet – och innanför står staten för notan.
Med begränsad mängd vaccin finns ingen plats för gräddfiler. Var och en måste veta att de har sin rättmätiga plats i kön och kunna lita på att ingen tränger sig före – bara för att hen kan.
Gå till toppen