Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Växjö straffade Linköping till slut

Nästa vecka debuterar Pontus Holmberg i Tre kronor. Den här veckan vill centerstjärnan bidra till att Växjö behåller serieledningen i SHL över landslagsuppehållet. 21-åringen svarade för enda spelmålet när man besegrade Linköping borta med 2–1 efter straffar.

Växjös Joel Persson sätter segerstraffen bakom Linköpings målvakt Niklas Lundström.Bild: Stefan Jerrevång/TT
5.11 minuter in på den andra perioden kämpade Richard Gynge fram en puck mitt i slottet – som Pontus Holmberg skickade stenhårt rakt upp i krysset.
Fullträff nummer sju den här säsongen och hittills 16 poäng på 35 omgångar.
Med andra ord kommer centerns poängrekord garanterat slås – i fjol producerade han nämligen 17 poäng på 52 matcher.
Hösten och vintern har inneburit ett stort lyft – både för Pontus och resten av laget, som i fjol placerade sig tia i SHL.
– Det är stor skillnad, vi har fått ihop laget på ett helt annat sätt nu. Det har ju även kommit in flera riktiga spetsförvärv, samtidigt som vi breddat truppen. Att få träna med så pass skickliga spelare gör att man utvecklas varje dag, framhåller Holmberg.
På sitt cv har Pontus bland annat 22 juniorlandskamper och ett JVM – och skulle egentligen ha fått debutera i Tre Kronor i höstas. Men skadade sig oturligt på en träning och tvingades åka hem.
I stället kommer det första uppdraget i nationens tjänst vad gäller A-landslaget nästa vecka, I Beijer Hockey Games i Malmö.
– Det ska verkligen bli skitkul. Alla spelare drömmer ju om att spela i Tre Kronor, ler han.
Men först ska han göra allt den här veckans matcher för att Växjö ska behålla serieledningen över uppehållet.
– Självklart går vi för att ta vinna grundserien, även om slutspelet är viktigast. Det betyder mycket att komma in i en kvartsfinal med en bra känsla.
Under tisdagen ställdes Växjö – som inte förlorat någon match under ordinarie tid sedan den 26 december – för tredje omgången i följd mot en klubb som kämpar för sin fortsatta existens i SHL.
Men Linköping – som innan mötet hade vunnit fyra av sina sex senaste omgångar – slet enormt mycket och fick tack vare Markus Ljunghs kvittering i slutet av andra perioden med sig en poäng.
Det krävdes inte mindre än 14 straffomgångar för att skilja lagen åt – där Joel Persson till slut klev fram som hjälte då han överlistade hemmalagets storspelande målvakt Niklas Lundström.
Ingen i hemmalaget lyckades med andra ord att passera mycket stabila Viktor Fasth i gästernas bur.
– Även om det är en viktig poäng som står på spel går liksom luften ur lite när det inte blir något avgörande. Man står vid sidan av och hoppas att någon kan sätta dit pucken och det var kul att det blev Joel till slut, säger Pontus – som inte fick lägga någon straff.
LHC fick i alla fall med sig en poäng och är kvar på elfte plats – men bara två poäng före jumbon Brynäs.
– Vi agerar på ett helt annat sätt än tidigare. För en månad sedan hade vi rusat bort oss och fått stryk med 1–5 en sådan här match. Nu är vi mycket tajtare i mittzonen och med ett annat tålamod, säger tränaren Daniel Eriksson.
Gå till toppen