Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Malmöskola stänger helt – på grund av stor smittspridning

Sundsbroskolan i Bunkeflostrand övergår till distansundervisning för samtliga elever. Detta på grund av omfattande smittspridning i några av de lägre årskurserna på skolan samt bland personalen.

Text

Sundsbroskolan. Arkivbild.

Bild: Mårten Svemark

Annons

Sundsbroskolan är en F-6-skola med ungefär 800 elever.

Beslutet att samtliga elever ska ha fjärr- och distansundervisning har fattats ihop med Smittskydd Skåne och beror på ”en större smittspridning i några klasser bland de lägre årskurserna och bland personalen”, står det i ett informationsutskick.

– Vi har en större smittspridning bland de yngre barnen, vilket vi inte har sett tidigare. När vi då har pratat med Smittskydd har de rekommenderat oss att gå över till nätbaserad undervisning för hela skolan, säger Linda Deltinger, utbildningschef vid Malmö stad.

Annons

Annons

Det är svårt att säga exakt hur många smittade det rör sig om – vissa barn kan vara hemma för att de har symtom, vissa är konstaterat smittade, andra kan vara hemma för att någon annan i familjen är sjuk. Men i de värst drabbade klasserna rör det sig om en tredjedel eller uppemot hälften av eleverna som är frånvarande.

Bland personalen är ungefär en tredjedel frånvarande. Dessa har jobbat med de yngre barnen – antingen i klasserna eller vid fritidshemmet.

Beslutet gäller från torsdagen den 4 februari till och med måndag den 8 februari. Då kommer Smittskydd Skåne att rådfrågas igen och ge besked om vad som gäller för resten av den veckan.

Detta baseras på Smittskydd Skånes rekommendation att fem dagar räcker för att bryta en smittkedja, enligt Linda Deltinger.

Därpå uppmanas föräldrar som har barn som blir sjuka att frånvaroanmäla dem via systemet Skola24. Då kan skolan kontakta vårdnadshavarna för att närmare kolla varför barnet är hemma, exempelvis för att ta reda på om eleven själv är sjuk eller om någon i hemmet är det, och på så sätt bilda sig en uppfattning om hur smittspridningen ser ut på måndagen.

– Utifrån den informationen kan vi då fatta vårt beslut, säger Linda Deltinger.

Skolan är öppen för de elever som behöver hämta skolmaterial eller annat – eleverna rekommenderas äta lunch hemma, men om det inte är möjligt är även skolmatsalen öppen och serverar mat.

Fritids för elever i årskurs F-3 är öppet för de barn vars föräldrar har ”samhällsviktiga yrken” eller av andra anledningar inte kan vara hemma.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan