Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Äldre på boenden har fått sina sprutor – men brist på vaccin försenar nästa fas

I Vellinge och Trelleborg försenas vaccinationerna av personalen inom hemtjänsten. I Vellinge även av hemtjänsttagarna.
Brist på vaccin gör att de som ska få spruta nummer två prioriteras.

Snart är det dags för dos nummer två för äldre och personal som blev först ut att vaccineras.Bild: Hussein El-alawi
I bland andra Svedala, Kävlinge, Lomma och Staffanstorps kommuner har äldre och personal på särskilda boenden vaccinerats. Inom kort ska de få dos nummer två.
Men brist på vaccin försenar fortsättningen på flera håll, främst för personal och brukare i hemtjänsten.
I Svedala pågår vaccineringen för fullt bland personer med hemsjukvård. Men för en grupp dröjer det längre än väntat – personalen i hemtjänsten.
– Det är Trelleborgs lasarett som samordnar det för Svedala, Vellinge och Trelleborg. De har inte fått så mycket vaccin som det var planerat, säger Anita Persson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Svedala.
I förra veckan fick kommunerna 20 doser var, mot planerade 70, berättar hon.
– Vi i Svedala har drygt hundra personer till som ska vaccineras. Och nu måste de som ska ha spruta nummer två prioriteras.
Inom två veckor lär vaccineringen av hemtjänstpersonalen vara i gång igen.
I Vellinge kommun ansvarar Vellinge vårdcentral för att vaccinera personal och boende på två av äldreboendena: Attendo Mejerigatan i Vellinge tätort och Månstorps Ängar i Västra Ingelstad.
– Äldreboendena är vi i stort sett klara med, säger vårdcentralens chef Björn Hassgård.
Även de med hemsjukvård, cirka 150 personer, har man hunnit ge en första dos.
Vaccinet är känsligt och måste användas inom sex timmar när det förberetts. På bilden förbereder sig Gunnar Fronaeus och Matilda Modig för att vaccinera på Billingshäll i Kävlinge den 12 januari.Bild: Hussein El-alawi
Nästa etapp är sköra personer med hemtjänst – men denna etapp väntas bli försenad ett par veckor. Vellinge vårdcentral ser inte ut att få så många doser som de begärt från Region Skåne.
– Man kan säga att vaccintillgången har varit väldigt fluktuerande. Initialt var det god tillgång, nu är det inskränkt. Vi får till dos två, så det kommer prioriteras till dem på särskilt boende, säger Björn Hassgård.
Eftersom tillgången på vaccin går upp och ner ställs höga krav på vårdcentralens flexibilitet. När vaccinet väl levereras är hållbarheten kort, så det krävs en beredskap hos personalen att med kort varsel ringa in vårdtagare för vaccination.
– Vi får vara snabba och anpassa oss – så vi inte spiller ut de dyrbara dropparna, säger Björn Hassgård.
Även Höörs vaccinering har försenats med anledning av att man fått färre doser än vad man beställt. Men de flesta boende och personal på kommunens särskilda boende har fått sin första dos.
Den här veckan har man börjat vaccinera äldre med hemsjukvård och kommande vecka är planen att börja med hemtjänstpersonalen. Därefter påbörjas vaccinering med dos två.

Så är vaccinläget i några andra kommuner

I Kävlinge är man i gång med dem som bor hemma med hemsjukvård och deras anhöriga. Tanken är att de allra flesta ska ha fått första dosen i denna vecka.
I Lomma vaccineras vårdtagare i eget boende med hemtjänst och hemsjukvård. Här har även delar av personalen inom hemtjänsten hunnit få en första dos.
I veckan ska alla brukare inom LSS i Staffanstorp ha fått sin första dos. Det samma gäller personer med hemsjukvård. Vaccineringen inom hemtjänsten har påbörjats.
I Eslöv har vaccinbristen inte känts av. Man är näst intill färdig med alla på särskilda boenden och i full gång med vaccinering inom hemtjänsten.
I Burlövs kommun har man hunnit ge den första dosen till brukarna på särskilt boende. Bland personalen har idag 61 procent vaccinerat sig. Efter en inledande tveksamhet bland en del vårdpersonal har man haft ett första "uppsamlingsheat" för dem som ändrat sig, och ännu ett väntar.
Under förra veckan inleddes också vaccineringen av hemtjänstpersonalen där större delen – 50 vårdare – fick sin första spruta. Nu påbörjas vaccinering med dos två, på tur står också brukare i ordinärt boende och deras närstående.
Samtliga på särskilt boende i Hörby kommun har fått dos ett av vaccinet. Den andra dosen kommer att ges under veckorna sju och åtta.
Inom hemtjänsten kunde vaccineringen inledas i måndags, i ett av de sex områden kommunen är indelad i. Två hemtjänstområden till kommer att kunna erbjudas vaccin med start på måndag och onsdag i nästa vecka.
Läs också Chefer i Svedala och Burlöv gick före i vaccinationskön: ”Det var snabba beslut”
Gå till toppen