Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter framgången: SVT gör en säsong 2 av ”Tunna blå linjen”

Tv-serien ”Tunna blå linjen” om polisen i Malmö har blivit en tittarsuccé. På torsdagen kom beskedet att SVT nu bestämt sig för att de vill göra en säsong 2.

Dramaserien "Tunna blå linjen" ser ut att få en andra säsong. Här syns polisen Jesse (spelad av Per Lasson) i samspråk med Nami (Alan Beqiri).Bild: Håkan Schüler/Anagram
SVT:s dramaserie ”Tunna blå linjen”, som följer sex poliser i Malmö, fick premiär i januari och har hittills visats i fyra avsnitt av tio. Det första avsnittet har idag 1,75 miljoner tittare om man räknar både tablå- och playvisningar. En siffra som SVT är så nöjda med att de nu fattat beslutet att de vill göra ytterligare en säsong.
Under en branschträff på Göteborgs filmfestival på torsdagen avslöjade SVT:s programchef Anna Croneman att de nu beställt manus till en andra säsong.
– Vår ambition är att göra en säsong 2, säger Anna Croneman men lägger in en brasklapp.
– Det är ju inte ett helt grönt ljus för en andra säsong innan vi vet att vi kan finansiera det. Det är otroligt svårt att finansiera tv-serier just nu, så vi får se hur mycket pengar Martin får ihop, säger Anna Croneman.
Martin heter Persson i efternamn och är seriens producent på produktionsbolaget Anagram Produktion i Lund. Han är mycket nöjd med beskedet.
– Jag är väldigt glad att vi kan göra en säsong till. Det har varit ett väldigt gensvar på serien.
Det är inte bara tittarsiffrorna, utan även de positiva recensionerna som ligger bakom beslutet.
Martin Persson berättar att man redan för ett år sedan började skissa på en andra säsong.
– Vi kände väldigt tidigt att den här serien skulle kunna fortsätta i många säsonger. Det är ju ingen historia som har ett specifikt slut, utan karaktärernas liv fortsätter. Men vi visste ju inte hur serien skulle tas emot.
Men nu vet man det. Martin Persson berättar att Cilla Jackert och författarna just nu sitter och skriver.
Sen är finansieringsfrågan då inte löst. Vissa av de bolag som bidrog till budgeten på 75 miljoner kronor till första säsongen kan inte fortsätta bidra, utan där måste man hitta nya finansiärer. Och flera internationella bolag som satsat pengar i säsong ett har ännu inte börjat visa serien i sina länder.
Hur stor budget som krävs till säsong 2 är ännu inte spikat.
– Det är inte bestämt exakt hur många avsnitt den nya säsongen ska bli ännu.
Kommer andra säsongen att bli annorlunda på något vis?
– Vi anser att det finns vissa saker man kan göra bättre. Sen har ju världen förändrats också och vi behöver göra förändringar för att serien ska kännas relevant om några år. Karaktärerna utvecklas ju, men sen kanske någon försvinner och någon tillkommer. Poliser byter ju jobb hela tiden, säger Martin Persson.
När kan en tittare förvänta sig säsong 2?
– Det kommer att dröja ett par år innan den är klar. Allra tidigast kan den väl visas om två år, säger Martin Persson.
Håll koll på Malmös filmliv – följ Dygnet Runt på Instagram.
Gå till toppen