Annons

Annons

Annons

E22 breddas

Insändare
En utbyggnad av motorvägen kan aldrig motiveras med trafiksäkerhet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Reaktion på insändare av Johanna Borgström.

Vi i Feministiskt Initiativ Lund håller med dig i det du skriver om utbyggnaden av E22. Senast på kommunfullmäktige förra veckan diskuterades ytterligare en utbyggnad av E22 i Lund, den här gången kopplad till en detaljplan för att bygga om trafikplats Lund Södra. Motivet för ombyggnaden är en renovering av platsen för ökad trafiksäkerhet, men i praktiken blir det snarare en utbyggnad än en ombyggnad. Det känns galet att en majoritet i Lunds kommunfullmäktige röstade för det här samtidigt som vi har erkänt det klimatläge som vi som globalt samhälle står inför.

Annons

Annons

Vi ser vikten av en ökad trafiksäkerhet, men vet att den går att nå även med andra medel, till exempel genom sänkt hastighet och omkörningsförbud för tunga fordon. Ser man, som vi gör, säkerhet ur ett bredare perspektiv, och inkluderar framtida generationers och nu existerande ekosystems säkerhet och förutsättningar till liv, så kan en utbyggnad av motorväg aldrig motiveras med trafiksäkerhet.

En del politiker i Lund argumenterar för att det vore bra för miljön med en utbyggnad av E22an, eftersom det skulle kunna lösa de långa bilköerna som uppstår ibland under rusningstrafik. Tyvärr räknar man då inte med den inducerade trafiken, det vill säga det faktum att när man bygger nya eller större vägar så ökar även mängden trafik som rör sig på dem. En skulle då kunna argumentera för att det i framtiden blir en högre andel miljövänligare elbilar. Dock så måste dessa fortfarande produceras, fraktas och återvinnas vilket i sig kommer innebära enorma utsläpp av koldioxid och stor miljöbelastning. Dessutom kan vi inte räkna med att bilarna kör på 100 procent förnyelsebar el ens i framtiden.

För oss i Feministiskt Initiativ är det självklart att alltid prioritera satsningar på tillgängligare och klimatvänligare infrastruktur, såsom gång- och cykelvägar och kollektivtrafik till exempel, framför att bygga ut motorvägen och sen hålla tummarna för att inga bilar kommer vilja använda den. Det tänker vi kan öka trafiksäkerheten och minska kommunens klimatpåverkan.

För Feministiskt initiativ Lund

Annika Nilsson Ersättare i tekniska nämnden och kommunfullmäktige

Bo Wennergren Ersättare i byggnadsnämnden

Dmitri Ivanov Ledamot i kommunfullmäktige och partiföreträdare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan