Folkhälsomyndighetens prioriteringslista är tydlig. Den toppas av sjuka äldre på särskilda boenden och äldre med hemsjukvård samt personalen som arbetar allra närmast denna mycket sköra grupp.
Men Malmö stad har identifierat en grupp till som givits högsta prioritet. Det handlar om äldre med intellektuella funktionsnedsättningar och som bor på LSS-boenden. Beslut om beviljad LSS-bostad gäller nämligen resten av livet.
Funktionsstödsförvaltningen vid Malmö stad har ansvaret för LSS-boenden där det totalt bor ett tusental Malmöbor.
Hittills har funktionsstödsförvaltningen fått cirka 175 vaccindoser.
• Brukare, alltså personer över 70 år med LSS-insatser, har tillsammans fått ett femtontal doser. ”Ytterligare planering finns”, enligt förvaltningen, för att vaccinera ett hundratal i den gruppen ”inom kort”.
Annons
Annons
• Minst tio gånger så många sprutor, runt 160 stycken, har redan gått till personalen.
Som Sydsvenskan tidigare har berättat granskar Region Skåne nu de prioriteringar Malmös funktionsstödsförvaltning har gjort.
I första hand har Region Skåne reagerat över att så många av personaldoserna har gått till chefer och stödfunktioner som inte dagligdags arbetar nära de utsatta brukarna.
– Det ska inte gå till så, sa Region Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren till Sydsvenskan redan på tisdagskvällen.

Region Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren talade på onsdagen med den högsta chefen på Malmös funktionsstödsförvaltning. ”De har gjort fel”, säger hon till Sydsvenskan om chefer som har prioriterats för sprutor.
Bild: Johan Nilsson/TT
Under onsdagen har Maria Landgren talat direkt med funktionsstödsförvaltningens högsta chef Tarek Borg.
– När det gäller Malmös funktionsstödsförvaltning så är det ju kommunen som skickar personal till våra vaccinationsenheter – så det är deras ansvar att skicka rätt personer, säger hon till Sydsvenskan.
Maria Landgren är tydlig med att funktionsstödsförvaltningen i flera fall har vaccinerat fel personer.
– Ja, de har gjort fel. De vet vad som gick fel. De skickade personal som jobbar i stödjande funktioner, men det är ju inte den gruppen som är prioriterad nu – och det är tydliggjort. Nu vet de vad som gäller.
Sydsvenskan har under onsdagen förgäves försökt få prata med funktionsstödsförvaltningens högsta chef Tarek Borg. Han har valt att bara svara på frågor per sms. Där medger han inte att några fel har begåtts.
Annons
Varför prioriterade ni ett antal chefer?
Annons
”Ett antal funktioner har identifierats som viktiga för att säkerställa arbetet med det patient- och brukarnära arbetet. De flesta är legitimerade inom hälso- och sjukvård och kan vid behov stödja det operativa arbetet inom hälso- och sjukvårdsenheterna”, skriver Tarek Borg.
”Kan vid behov stödja” betyder väl inte att de huvudsakligen arbetar brukarnära?
”Nej men för att säkra arbetet är bedömningen att de ska kunna gå in och arbeta brukarnära.”
Då borde ni väl inte ha prioriterat dem?
”Jo som vi tidigare har skrivit så är det för att säkerställa arbetet med det patient- och brukarnära arbetet.”
Men varför har ni vaccinerat drygt tio gånger så många anställda som brukare?
”Som vi tidigare har informerat så finns det två spår för vaccination. Ett för medarbetare och ett för brukare. Spåret för medarbetare hanteras av Sus och spåret för brukare hanteras av primärvården. Det är alltid tillgången på vaccin som har betydelse men det är regionen som har ansvar för upplägget”, skriver Tarek Borg i sms.