Annons

Annons

Annons

kulturCoronapandemin

Farshid Jalalvand
Leif GW Perssons gubbgnäll om vaccinet är rent trams

Vaccinforskaren häpnar över kriminologens senaste utspel.

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Leif GW Persson.

Bild: Maja Suslin / TT

Annons

Mycket vill ha mer.

Jag är inte bekant med Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström men föreställer mig att han känner något sånt efter att ha blivit påhoppad av Leif GW Persson på Expressens kultursidor.

Debattartikeln är gubbgnäll av högsta klass. Enligt kriminologiprofessorns ”enkla och blygsamma” beräkningar (som är felaktiga) kommer det att dröja till år 2024 innan alla vuxna i Sverige har blivit vaccinerade. Drygt en månad in i vaccinationskampanjen fastslår han (utan egentliga belägg) att vaccinationsmålet inte kommer att nås – Sverige är ett av de länder i väst som är särdeles drabbat av vaccinbrist, allt är misär och det är ”den lille mannen” Bergström och andra ”coronabyråkraters” fel.

Annons

Annons

Jag sympatiserar med de äldre som suttit isolerade länge, verkligen. Men att vaccinationsprocessen går långsammare än beräknat är inte svenska myndigheters fel.

Det lilla landet Sverige kan inte ensamt konkurrera om stora vaccinmängder på den öppna marknaden. Tack och lov har vi trots det kunnat upphandla en stor mängd vacciner genom EU – närmare bestämt över 25 miljoner doser. Vaccinerna EU köper fördelas vidare till medlemsländerna enligt befolkningsmängd. Det är alltså delvis tack vare våra byråkrater som vi överhuvudtaget har kunnat få tag på bra vacciner så här snabbt.

Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT

Flaskhalsen i vaccinationen är leveranserna från läkemedelsföretagen. Pfizer, som hittills varit den största leverantören till Sverige, stängde i januari ner delar av sin produktion tillfälligt för att bygga ut och därefter kunna öka framställningen betydligt. Enligt företaget kommer de nu att kunna förse Sverige med nästan dubbelt så många doser (13 miljoner) än tidigare beräknat – i längden ett klart glädjande besked.

Astra Zeneca, som förväntades leverera flest doser, har hittills inte heller kunnat producera tillräckligt. Företaget ligger just nu i öppen konflikt med EU på grund av detta – bland andra Italien har hotat att stämma dem.

Annons

Det är alltså långt ifrån bara Leif GW Persson som väntar på sitt vaccin – ca 500 miljoner EU-invånare gör detsamma.

Annons

Men, vacciner är på väg. Leveranserna kommer att öka markant till våren när produktionskapaciteten ökar. Det finns goda skäl att tro att Sverige kan nå målet att erbjuda vaccin till alla vuxna före midsommar – plus/minus någon månad. Att raljant och felaktigt utse svenska myndigheter till syndabockar för den ”långsamma” vaccinationen urholkar människors förtroende för myndigheterna i en kritisk fas – det är oansvarigt av professorn.

Viktigt då med lite perspektiv i sammanhanget. Tack vare enorma teknologiska framsteg, biologisk tur, ekonomisk makt, och geografiskt privilegium når flera välfungerande covidvacciner oss mindre än ett år efter att pandemin på allvar tog fart. Det är fantastiskt snabbt.

Om pandemin inträffat för 35 år sedan hade Leif GW Persson snällt fått vänta på ett vaccin i minst 5-6 år, antagligen längre. Eller om han varit en malawier idag skulle han med all sannolikhet fått vänta till år 2022 eller 2023 innan han blev vaccinerad.

Det kan nog kännas förlösande för många att ta ut sin frustration över pandemin på en stackars ”coronabyråkrat”. Men för en epikuré som Leif GW Persson kan det vara värt att komma ihåg den grekiska filosofen Epikuros visdomsord: inget är tillräckligt för den, för vilken det som är tillräckligt är för lite.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan