Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Besökare klappade sälarna – nu utreder länsstyrelsen folkförbud på del av Måkläppen

Efter årets massinvasion på Måkläppen tvingas länsstyrelsen utreda drastiska åtgärder: ett totalförbud för människor på reveln längst ut i reservatet där kolonin brukar hålla till.
– Det stora problemet är folk som går för nära, eller försöker klappa sälarna, säger Karl-Johan Pålsson, naturvårdsförvaltare på länsstyrelsen.

”Måkläppen är ett av få ställen där du kan uppleva säl på så nära håll. När en människa kommer för nära blir de störda i timmar framöver. Att stänga av reveln längst ut blir ett sätt att öka tryggheten för djuren”, säger Karl-Johan Pålsson, naturvårdsförvaltare på länsstyrelsen.
Innan Måkläppen öppnade i november vidtogs åtgärder inför den förväntade besöksboomen. Skyltningen kompletterades med information om att det är förbjudet att ta med hundar och flyga drönare i reservatet. Samtidigt blir besökare upplysta om kravet att hålla ett avstånd på minst femtio meter till djuren.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen