Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jan Jönsson: MFF-offensiv med utropstecken – defensiv med frågetecken

Marcus Antonsson jublar med Ola Toivonen efter ledningsmålet mot Kalmar FF.Bild: SUVAD MRKONJIC
Malmö FF:s offensivlusta och fart framåt under de första sextio minuterna blev det bestående minnet av träningsmötet med Kalmar FF som slutade 2–2. Marcus Antonsson hemsökte sin förra klubb på Gasten IP, men hade också god hjälp av spelare som Ola Toivonen, Oscar Lewicki och även högerbacken Eric Larsson i hans första match för året.
Det är framförallt i defensiven som frågetecknen finns, för där såg det lite svajigt ut ibland och det även när MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson matchade mer av en ordinarie elva under första halvan av matchen.
Vid den här tiden förra året laddade MFF för sextondelsfinal i Europa League genom att möta ryska Krasnodar i Marbella. Nu radade vi upp oss längs en konstgräsplan i Kalmar och kollade en träningsmatch i minusgrader. Det kan nästan inte bli mer försäsong än så.
Efter 120 svinkalla minuter försöker jag läsa den där Tomasson, som säger att han inte delade upp sitt manskap i ett A-lag och ett B-lag, men visst blir intrycket att de som framförallt aspirerar på en plats i laget kastades ut mot Kalmar under den första halvan.
Det ser ut som en tanke att Lasse Nielsen och Franz Brorsson startade ihop som mittbackar precis som mot IFK Malmö. De är ju de två som definitivt finns att tillgå i år, nu när Anel Ahmedhodzic är glödhet på den internationella marknaden, samtidigt som Rasmus Bengtsson är iskall internt och inte ens får tas ut till match.
Nielsen & Brorsson behöver spela ihop sig mer, för att skaka av sig känslan, eller bilden, av att vara komplementspelare, för snart kan de vara de som ska göra det ihop och då måste samarbetet sitta. Nu fick de lägga lite extra fokus på att styra vikarierande vänsterbacken Noah Eile, 18-åringen som var högerback en halvlek mot IFK Malmö och egentligen är mittback.
Man kan också fråga sig varför både Anders Christiansen och Jo Inge Berget även mot Kalmar fick spela i ”den svagare elvan”. Kanske för att de inte har något att bevisa. Det har i och för sig inte heller Ola Toivonen, som startat i båda matcherna. Det positiva med det upplägget är att både han och ”AC” får utrymme att agera i en mer offensiv roll.
Nu gäller det att få ihop det och givetvis kommer både Ola Toivonen och Anders Christiansen att finnas på planen när det bränner till i Svenska cupens gruppspel om bara två veckor. Det intressanta blir att se vilka andra offensiva pjäser som Tomasson väljer.
Varken Amin Sarr eller Adi Nalic har känts klockren som central forward. Kanske är det dags nu att ge Marcus Antonsson chansen på den där positionen som han helst vill spela på. Prestationerna hittills visar i alla fall att låneperioden och matcherna i norska Stabaek gjort honom gott, framförallt bättre och vassare.
Gå till toppen