Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flera bedrägerier mot äldre i Skåne

Polisen varnar nu för att bedragare ringer upp äldre och försöker lura dessa på pengar.

Flera äldre personer blev under måndagseftermiddagen och -kvällen uppringda av bedragare. En kvinna i 90-årsåldern i Kävlinge har blivit lurad att lämna ut kort och kod till en man som sa sig ringa från banken, två kvinnor i 80-årsåldern i Malmö ombads lämna över smycken till en falsk polis, men gjorde inte detta.
I Örkelljunga hämtade män bankkort och smycken av en kvinna i 90-årsåldern. De sa sig komma från hennes bank.
Tror ni det rör sig om samma gärningsmän?
– Det är svårt att säga. Vi ser likhet på modus mellan de två i Malmö, sedan är det mer oklart med de övriga, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisens ledningscentral.
Polisens råd till äldre är att aldrig lämna över kontanter, kort, eller värdesaker till någon som kommer hem och säger sig komma från någon myndighet eller från en bank.
– Tycker man att det är märkligt eller tycker det känns konstigt när någon ringer så be hellre att få ringa upp, tänk efter lite, ta kontakt med barn eller anhöriga och rådfråga, snarare än att lämna ut någon uppgift direkt, säger Rickard Lundqvist.
Denna typ av bedrägerier är relativt vanliga, och något HD och Sydsvenskan rapporterat om flera gånger förut.
I helgen utsattes exempelvis två kvinnor för telefonbedrägerier i Lund. I ett av fallen fick förövarna en kvinna i 90-årsåldern att lämna ut sitt bankkort och kod – och hon blev av med 15 000 kronor. I det andra fallet lyckades inte bedragarna få några pengar.
Gå till toppen