Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Giftskandalen i rätten: ”Väldigt känslosamt”

Drygt sju år efter att det förorenade dricksvattnet upptäcktes når giftskandalen Blekinge tingsrätt. Mycket talar för att rättsprocessen kommer att rulla vidare i flera år. – Det är väldigt känslosamt. Det är människor det handlar om, säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen.

Runt 160 privatpersoner har stämt det kommunala vatten- och avloppsbolaget i Ronneby kommun för att under årtionden levererat dricksvatten som var förorenat med kemikalien PFAS. Här syns Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen (i neongrön tröja) och deras advokat Göran Starkebo (till vänster) inför måndagens rättegångsstart.Bild: Johan Nilsson/TT
I mitten av december 2013 stängdes Brantafors vattenverk norr om Kallinge och Ronneby ner sedan prover visat på skyhöga halter av högfluorerade kemikalier (PFAS) i dricksvattnet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen