Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klart: Trelleborg ska ta hand om Svedalas arbetslösa

Svedala kommun lejer ut delar av sin socialtjänst till grannkommunen Trelleborg. Nu tas avtalet fram – trots kritik från både personalen och facket. Samarbetet, som kan vara först i Sverige i sitt slag, ska vara igång redan innan sommaren.

Svedala kommun räknar med att spara 2,8 miljoner kronor om året på samarbetet med Trelleborg.Bild: Jessica Gow/TT
Inom kort ska Svedalabor som ansöker om ekonomisk bistånd, det som tidigare kallades socialbidrag, få hjälp av personal från grannkommunen Trelleborg. Trelleborg kommer även att hantera arbetsmarknadsinsatser för arbetslösa i Svedala.
– Den förändrade kommunallagen 2018 möjliggör för kommuner att samarbeta mycket mer än tidigare. Vi befinner oss i en tid med ökade kostnader och minskade skatteintäkter – alla kommuner kan inte uppfinna hjulet, säger Leena Berlin Hallrup, socialchef i Svedala kommun.
Redan idag samarbetar flera skånska kommuner kring social jour nattetid och Svedala har sedan tidigare gemensam överförmyndare med Trelleborg.
Nu har politikerna i Svedala och Trelleborg beslutat att ta fram ett avtal för samverkan kring ekonomiskt bistånd och arbetsmarknadsinsatser. Kommunfullmäktige i Svedala fattade beslutet i början av december. Den 25 januari följde kommunfullmäktige i Trelleborg.
Genom samarbetet räknar Svedala kommun med att spara 2,8 miljoner kronor om året – och få ut fler i arbete.
Svedala har blickat mot sin sydliga grannkommun i flera år. Sedan 2017 har man försökt jobba enligt den så kallade Trelleborgsmodellen – med snabba beslut om ekonomiskt bistånd och fokus på att människor ska bli självförsörjande via arbete.
I Trelleborg får den som ansöker om försörjningsstöd både beslut och tid med en arbetsmarknadssekreterare inom 24 timmar. Efter träffen förbereds beslutet digitalt, av en robot.
– Handläggningstiderna för oss idag är 17, 18 dagar i snitt. Tänk vad fantastiskt att istället få stöd och svar inom 24 timmar, säger Leena Berlin Hallrup.
I Trelleborg är kostnaden per inskriven arbetslös lägre än i Svedala – och fler arbetslösa går vidare till arbete eller studier. 2019 började 34 procent av de som varit arbetslösa i Trelleborg istället arbeta eller studera. Motsvarande siffra i Svedala samma år var 23 procent.
Sydsvenskan har tidigare rapporterat om kritik från både facket och personalen på socialtjänsten i Svedala. SSR-fackets lokalförening menar att man har saknat insyn och delaktighet i processen. Personalen oroar sig över att det sociala perspektivet blir lidande i Trelleborgsmodellen – och flera har sagt upp sig.
Svedala kommun betonar att projekt och stödinsatser riktade mot exempelvis personer med psykisk ohälsa eller fysiska funktionsnedsättningar fortfarande kommer att finnas kvar i kommunens regi.
Samarbetet mellan kommunerna innebär i praktiken att den som söker försörjningsstöd i Svedala kommer att få hjälp av personal från Trelleborg – både på plats i Svedala och genom digitala möten.
Personal från Trelleborg ansvarar även för att handlägga ansökningarna. Något exakt datum när personalen från Trelleborg tar över är ännu inte satt.
– Vår målbild är att det ska vara igång innan sommaren, säger Leena Berlin Hallrup.
Gå till toppen