Annons

Annons

Annons

Vaccinmotståndarna

Längtan och oro – så tänker skåningar om att vaccinera sig

Självklart att ta vaccin mot covid-19 tycker vissa, medan andra säger nej eller kanske ett tveksamt ja – så småningom. Så här förklarar några skåningar hur de resonerar kring frågan om vaccineringen.

Text

Birgitta Sjögren, Helsingborg, är skeptisk.

Bild: Britt-Mari Olsson

Annons

Birgitta Sjögren, 74 år, pensionär, Helsingborg:

– Jag är skeptisk. Det är alldeles för osäkert. Vaccinet är snabbframtaget och inte testat ordentligt. Jag tillhör visserligen en riskgrupp, men det struntar jag i. Jag är aldrig sjuk och har aldrig tagit influensavaccin tidigare heller. Jag har aldrig ens ätit penicillin. Jag klarar mig nog ändå.

Maria Ramelius, Helsingborg, kommer att vaccinera sig.

Bild: Britt-Mari Olsson

Maria Ramelius, 53 år, studerande, Helsingborg:

– Jag tänker att det är nödvändigt om vi ska få stopp på smittspridningen, så jag kommer att vaccinera mig. Men jag förstår absolut dem som tvekar, vaccinet har tagits fram så fort. Kan det verkligen ha testats tillräckligt? Jag känner mig tveksam till det.

Annons

Annons

Itthirit Tongpunchang, Helsingborg, tycker det är självklart att han ska vaccinera sig.

Bild: Britt-Mari Olsson

Itthirit Tongpunchang, 21 år, studerande, Helsingborg:

– Jag ska självklart vaccinera mig. Över hela världen hjälps vi åt för att få bort smittan. Vaccin är framtaget. Det är klart att man då ska vaccinera sig. Vi har alla samma problem och vi måste lösa det gemensamt.

Mats Nilsson, Helsingborg, har inte bestämt sig ännu för hur han ska göra.

Bild: Britt-Mari Olsson

Mats Nilsson, 46, säljare, Helsingborg:

– Jag vet faktiskt inte. Man minns ju svininfluensan och det vaccinets biverkningar. Nu har man återigen väldigt snabbt tagit fram ett vaccin, det känns inte bra. Jag tycker också det är för lite information om biverkningarna. Men förmodligen slutar det väl med att jag vaccinerar mig. Jag jobbar som säljare, träffar mycket folk och reser. Kräver jobbet att jag ska vaccinera mig så gör jag det.

Aurora Nockert, Malmö, är mer oroad över att folk inte tar vaccin än över själva vaccinet.

Bild: Tom wall

Aurora Nockert, Malmö:

– Det hade varit bra om vaccineringen gick fortare. Min oro handlar snarare om att folk inte vaccinerar sig än själva vaccinet. Det hade varit bättre om alla gjorde det, men jag förutsätter att det inte är ett jättestort problem.

Annons

Nicolette och Izabella Bergman, Malmö, kommer att vaccinera sig.

Bild: Tom wall

Annons

Nicolette Bergman, Malmö:

– Det är bra att det har kommit ett vaccin och vi kommer självklart att ta det. Det kan alltid finnas oro för biverkningar, men fördelarna väger över. Jag hoppas att fler ska ta det så att man får de positiva effekterna. Jag förväntar mig att det är många som gör det, eftersom vi är mitt uppe i en pandemi.

Izabella Bergman, Malmö:

– Jag kommer ta det. Jag längtar efter att kunna resa utomlands igen, framför allt till Italien.

Kevin Hall, Malmö tycker att man inte får hela informationen om vaccinet.

Bild: Tom wall

Kevin Hall, Malmö:

– Det är en svår fråga. Jag har hört en sak från min syrra, som är sjuksyster, och läst en annan. Min syrra berättade att det är samma grund på vaccinet som mot svininfluensan. Och det har de ju forskat på i tio år, men bytt lite saker för att det ska passa covid. Det är positivt, men de kunde gått ut och sagt det när det blev så mycket liv över att de bara forskat på det under ett år. Jag kommer att ta vaccinet om jag erbjuds det.

Branda Jones, Malmö, kommer att vaccinera sig tillsammans med sin familj.

Bild: Tom wall

Branda Jones, Malmö:

Annons

– Jag kommer absolut att vaccinera mig. Det är viktigt att ta det för att vara skyddad och det är vad experterna rekommenderar. Jag har har inte fått information ännu om var man ska göra det, men när det blir dags ska jag och min familj vaccinera oss. De flesta jag känner kommer att ta det, men jag har en del vänner som fortfarande är tveksamma. De är inte hundra procent trygga med covid-vaccinet.

Annons

Irene och Arne Waldehov har olika syn på vaccinet.

Bild: Tom wall

Irene Waldehov, Malmö:

– Jag hoppas på vaccinet. Jag kommer att ta det.

Arne Waldehov, Malmö:

– Jag kommer att avvakta, för jag vill se större resultat av de som har tar tagit det redan. Jag följer noga den officiella statliga informationen, och jag är känner generellt viss misstro till den. Att det har varit oplanerat och att man har ändrat strategier fram och tillbaka gör att jag ställer mig tveksam till det som man går ut med nu. Dålig information skapar oro.

Alexander Nelandersson, Båstad, är kluven inför att vaccinera sig.

Bild: Niklas Gustavsson

Alex Nelandersson, 29, skogsförvaltare, Båstad:

– Jag är väldigt skeptisk. Man vet inte vad som händer längre fram. Men det kommer hända lite till innan man själv ska ta det. Jag lutar mot att jag inte ska ta det. Jag är väldigt kluven. Men jag kan också tycka det är bra. Men samtidigt, även om man tar det ska man hålla avstånd och kan bli smittad, varför ska man då vaccineras? Dessutom vet man inte hur det är med mutationer och om vaccinet tar på det. Sen är det också det här med biverkningar efter svininfluensavaccinet. Man vet inte vad som kommer hända nu. Det har varit värsta paniken att få fram det.

Annons

Sandra Flink med barnen Eline och Ebba, Ängelholm, lutar mot att ta vaccinet.

Bild: Niklas Gustavsson

Sandra Flink, 30, vårdare inom LSS, Ängelholm:

– Jag är från och till om jag ska ta det eller inte. Ska jag eller ska jag inte? Jag vet inte, med svininfluensan var det ju ingen som ville ta ansvar för dem som blev sjuka i efterhand. Men eftersom jag är så nära mina brukare kanske jag tar det för deras skull.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan