Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen ökar bevakningen vid Sandeplan efter pistolrån och stenkastning mot personal

Pistolrån, stenkastning mot anställda och allmänt stök på skolgården kvällstid.
Efter senaste tidens händelser har Sandeplanskolan i Höllviken blivit en ”hot spot” där både Söderslättspolisen och kommunens trygghetsvärdar lägger extra resurser.
– Vi åker dit och kollar av så ofta vi kan, säger kommunpolis Paul Nilsson.

Vid 22-tiden på torsdagskvällen larmades flera patruller till Skolgången vid Sandeplan, där två män i 20-årsåldern hade rånats på värdesaker. Männen har uppgett att två personer hotat dem med ett pistolliknande föremål, och ett av offren ska också ha fått knytnävsslag i ansiktet.
Rånarna ska enligt anmälan bland annat ha kommit över en klocka värderad till 55 000 kronor, en jacka för 3 000 kronor och en guldkedja.
– En man är gripen och sitter häktad. Vi har ingen mer misstänkt i nuläget, säger Karl-Magnus Hansson, gruppchef vid Trelleborgspolisen, som i övrigt hänvisar till att ärendet har lämnats vidare till åklagare.
Den gripne är en man i 25-årsåldern, som inte är hemmahörande i Vellinge kommun. Övriga omständigheter kring händelsen är i nuläget oklara.
För några veckor sedan rapporterade Sydsvenskan om att personal som arbetade kvällstid på Sandeplan hade utsatts för trakasserier.
Även då larmades polisen till skolan sedan okända ungdomar kastat sten mot en anställd. Den anställda träffades i huvudet, med sveda och värk som följd. Händelsen resulterade i en anmälan om misshandel.
Samtidigt berättade rektor Liselotte Johnsson att det under vårterminen kommit in rapporter om ungdomar som stört, bankat på rutor och uppträtt hotfullt.
Paul Nilsson, kommunpolis i Svedala som i nuläget också ansvarar för Vellinge kommun, delar uppfattningen att det varit stökigt kring Sandeplan senaste tiden.
– Vi åker dit och kollar av så ofta vi kan. Det är en av våra hot spots på helgerna i Vellinge kommun, säger han.
Förra helgen stoppades också ett antal ungdomar i Nyckelhålsparken, och fyrverkerier togs i beslag.
– Det är samma individer som har smällt raketer på Sandeplanskolan. Föräldrar kontaktades och det gjordes orosanmälan till socialen, säger Paul Nilsson.
– Det är ofta ett fåtal personer som stökar och står för allt det här.
Han upplever att pandemirestriktionerna har bidragit till situationen under en januarimånad när flertalet aktiviteter varit inställda.
– Fritidsgårdar och annat har varit stängt och då blir det extra oro, men nu har saker börjat öppna i mindre skala.
När det gäller stenkastningen mot den skolanställde hänvisar han till att det ärendet fortfarande är ”under utredning”.
Rektor Liselotte Johnsson berättar att även skolan agerat:
– Vi har haft kontakt med elever och deras vårdnadshavare utifrån uppgifter om vilka ungdomar som stört i arbetet kvällstid. Men vi har inte identifierat vem eller vilka som kastade sten, säger hon.
– Jag upplever att situationen på skolan har blivit bättre efter de samtalen.
Skolledningen har också kontaktat kommunens trygghetsvärdar, som ökat närvaron runt Sandeplan under de senaste veckorna.
Gå till toppen