Annons

Annons

Annons

Vaccinmotståndarna

Nu, senare eller inte alls – så tänker skåningar om att vaccinera sig

Att ta eller inte ta sprutan – åsikterna kan vara motsatta, inom en och samma familj. Så här förklarar några skåningar hur de resonerar kring frågan om vaccineringen.

Text

Sara Svensson, Ängelholm, ser fram emot att vaccinera sig.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Sara Svensson, 18, studerande, Ängelholm:

– Jag tycker att det verkar bra. Det kommer bli som en frihet, man får göra vad man vill efter. Jag ser fram emot att kunna umgås med vänner igen.

Kima Haghighi menar att vi måste ta oss igenom pandemin tillsammans.

Kimia Haghighi, 28, frisör, Lund:

– Jag kommer absolut att ta det, det vore sinnessjukt att inte göra det. Jag tror på vetenskapen bakom och det handlar om att vi ska kunna ta oss igenom denna pandemin ihop. Då kan man inte sätta sig på tvären.

Isse Mahad möter många människor i sitt yrke som busschaufför och upplever det som att de flesta vill ta vaccinet.

Annons

Annons

Isse Mahad, 43, busschaufför, Lund:

– Alla borde ta det. Det kan bli slutet på detta viruset istället för att fler nya varianter kommer. Jag träffar många när jag kör buss och det verkar som att de allra flesta vill ta det. Det känns bra.

Läraren Sara Warrant har tröttnat på distansen.

Sara Warrant, 43, lärare, Lund:

– Jag har en jättepositiv inställning till det och hoppas att så många som möjligt tar det. Det börjar bli väldigt tröttsamt med all distans och att inte kunna träffa släkt och vänner i den utsträckning man vill. Jag tror att de som sätter sig emot vaccinet är dåligt pålästa. Följer man nyheter och myndigheternas förklaring så behöver man inte oroa sig över att det ska vara samma som under svininfluensan.

Teknologstudenten Mette Berglund hoppas att tillräckligt många tar vaccinet så att det får den väntade effekten.

Mette Berglund, 22, studerande Lund:

– Jag ska vaccinera mig så fort jag får. Självklart har de som väljer att inte göra det rätt till sitt val de med men jag hoppas att tillräckligt många gör det så att det får den effekt man hoppas på.

Som blivande sjuksköterska är det för Carl Håkansson en självklarhet att ta coronavaccinet.

Annons

Karl Håkansson, 22, studerande, Lund:

– Det känns jättebra att vaccinationen börjar komma igång nu. Jag läser själv till sjuksköterska och hoppas att så många som möjligt kommer att ta det. Jag tycker det är ok att folk inte vill ta det men blir ändå lite frustrerad då vi verkligen behöver få gå tillbaka nu.

Annons

Gun Gadde har tidigare varit skeptisk – men har nu bestämt sig för att vaccinera sig.

Gun Gadde, 65, sjukpensionär, Staffanstorp.

– Det har gått fram och tillbaka för mig. Jag har aldrig vaccinerat mig tidigare och har klarat mig bra ändå. Jag är aldrig förkyld. Det senaste halvåret har jag ändrat mig. Jag kommer att vaccinera mig så att jag kan leva fritt och åka till andra länder. Det här är annorlunda än tidigare sjukdomar. Det har gått ett år och vi har knappt kunnat lämna landet. Mina barn ska inte vaccinera sig, de litar inte på vaccinet för att det har tagits fram så snabbt, men jag ställer dem inte mot väggen för det.

Mohammed Rashid är positiv till att vaccinera sig.

Mohammed Rashid, 33 år, butiksbiträde, Staffanstorp.

– Jag tror att det är bra att vaccinera sig. Jag träffar mycket folk i jobbet och många äldre behöver hjälp när de handlar. Jag har inte tänkt så mycket på de som inte kommer vaccinera sig.

Annons

Shahla Salehi är rädd för biverkningar från vaccinet.

Shahla Salehi, 54, jobbar på hudmottagning, Staffanstorp.

– Jag kommer inte att vaccinera mig. Först och främst för att jag har allergi och har läst nyheter om biverkningar. Jag litar inte helt på vaccinet, jag tror att det är för tidigt. Jag kan kanske tänka mig att ta vaccinet senare, när man vet mer om det.

Annons

För Kay-Gunno Nyberg är det en självklarhet att vaccinera sig.

Kay-Gunno Nyberg, 77, pensionär, Staffanstorp:

– Jag ska såklart vaccinera mig. Jag tycker att de som väljer att inte vaccinera sig fattar ett dumt beslut – fördelarna med att vaccinera sig väger upp nackdelarna.

Madeleine Edvardsen vill vaccinera sig för att skydda andra.

Madeleine Edvardsen, 27, gymnasielärare, Staffanstorp.

– Jag ska absolut vaccinera mig. Kanske inte så mycket för min egen skull som för andras. Om jag eventuellt skulle få någon biverkning av vaccinet vägs det upp av att jag kanske räddar någon annans liv. Jag tycker att det är tråkigt att folk väljer att inte vaccinera sig när det finns ett enkelt sätt att sätta stopp för det här.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan