Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vaccinmotståndarna

Oron efter svininfluensan större bekymmer än högljudda vaccinmotståndare

Rena antivaccinationskampanjer oroar inte Region Skånes vaccinsamordnare – däremot spökar fortfarande svininfluensan. Men den största utmaningen kan bli att få den stora gruppen som inte riskerar svår sjukdom att vilja vaccinera sig.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Tio år efter massvaccineringen mot svininfluensan 2009–2010 lever minnet kvar. Den allvarliga biverkningen narkolepsi som bland annat drabbade unga friska personer har satt sig i folks medvetande.

– Det är många som tar upp det och inte bara nu. Det återkommer varje år kring influensavaccinet, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och en av Region Skånes två vaccinsamordnare.

Man kan inte utesluta att en oväntad och sällsynt biverkning kan uppstå även nu.

– Men det finns ingenting som talar för det så här långt, säger Per Hagstam.

Han beskriver också att myndigheterna har betydligt bättre koll den här gången.

– Kraven på säkerhetsuppföljning nu är väldigt stora. Det nationella vaccinationsregistret fanns inte då. Det är också fler parametrar som ska registreras nu, dosnummer och batchnummer och allt möjligt. Här kommer hållas väldig noga koll framöver. Mer än vad som gjordes i uppföljningen efter Pandemrix [vaccinet mot svininfluensan].

Annons

Annons

Per Hagstam är biträdande smittskyddsläkare och en av Region Skånes två vaccinsamordnare.

Bild: Bengt Flemark

Oron efter svininfluensan ställer krav på dagens kommunikation, konstaterar Region Skånes kommunikationsdirektör Anna Strömblad.

– Det finns en stor vakenhet för den typen av frågor, vilket jag tror gör att folk vill skaffa sig information kring vad som gäller. Det är en sund inställning, att man fattar ett väl övervägt beslut. Vi är väl medvetna om att behovet av transparens är väldigt viktigt, säger hon.

– Människor har faktiskt rätt att få veta. Vad finns för fördelar med det här, vad kan det ge för effekter och vad finns det eventuellt för risker?

Region Skåne går ut med att det är viktigt att så många som möjligt väljer att vaccinera sig, både för sin egen och för samhällets skull. Men Anna Strömblad betonar att det inte handlar om att försöka "sälja" något.

– Vi ska inte göra reklamkampanjer för vaccin, säger hon.

– Vi satsar på faktabaserade informationsinsatser om varför det är viktigt och hur du bidrar genom att vaccinera dig.

Rena antivaccinationskampanjer – där lögner och överdrifter ofta präglar argumenten – ses i sammanhanget inte som ett stort problem.

Visserligen kommer övertygade vaccinmotståndare inte att ta sprutan. Men att en mindre del av befolkningen inte vaccinerar sig får inte så stora konsekvenser vad gäller covid-19, enligt Per Hagstam. Då är det värre med bortfall på barnvaccinationerna.

– Där kan några procents lägre täckning plötsligt få stor betydelse. Det har det inte här, säger han.

Annons

Vid sidan av de mer renodlade vaccinmotståndarna florerar rykten och missförstånd i olika grad.

Tidigare i januari gick grundaren av den arabiska nyhetssajten Aktarr i Malmö, Kotada Yonus, ut och varnade för att bristen på översatt information spär på oron. När han ställde en webbfråga svarade 70 procent att de inte skulle ta vaccinet.

Annons

– Jag är inte förvånad. Men det är sorgligt. För det har inte funnits tillräckligt med information från myndigheter på arabiska. Bara annonser om att hålla avstånd, ingenting om vaccinet, sade Kotada Yonus då.

De som svarade nej var oroliga eftersom vaccinet tagits fram på kort tid, de var rädda för biverkningar eller för att få covid-19 av vaccinet. En del förde fram konspirationsteorier.

Svar på en del av dessa frågor – till exempel varför det gått så snabbt att ta fram vaccin den här gången – fanns då på svenska hos Region Skåne men inte på andra språk.

"Vi möter skepsis med öppen, faktagranskad och samstämmig information", säger Region Skånes kommunikationsdirektör Anna Strömblad.

Bild: Bengt Flemark

Kommunikationsdirektör Anna Strömblad beklagar att det tagit tid att få översatt material från Folkhälsomyndigheten.

Hade ni inte kunnat göra något på egen hand i Skåne?

– Det gäller att det vi översätter också är korrekt. Så fort vi ändrar något på svenska ska vi ändra på de språken också. Det gäller att ha en hantering för det.

Annons

– Det är också viktigt att vi inte har 21 regioner som har olika underlag och texter för det kan också bli föremål för spekulationer och misstänksamhet, säger hon.

Är det inte en risk att felaktiga uppfattningar hinner ta fäste och sedan blir svåra att reparera?

– Det är klart att det alltid finns en risk, säger Per Hagstam.

Nu finns basinformationen på flera språk men arbetet med att översätta pågår löpande i takt med att ny information kommer.

Region Skåne hoppas på hög vaccinationstäckning. Äldre och personer med underliggande sjukdomar kommer antagligen att vilja vaccinera sig, tror Per Hagstam.

Då är det svårare med den breda allmänheten. Unga och friska som inte ser något omedelbart hot mot den egna hälsan. Som dessutom troligtvis inte blir kallade utan själva får boka tid.

Annons

– Det är klurigt det här med informationen som ska nå ut till icke-riskgrupper. Just därför att det är så komplext varför man ska vaccinera sig här. Det blir en bred information till grupper som inte löper jättestor risk att bli svårt sjuka, säger Per Hagstam.

Att man kan resa fritt eller krama sin gamla mormor kan vara skäl för den här gruppen. Men, säger Per Hagstam, det gäller att också föra fram att man sannolikt är med och bidrar till att smittan minskar. Även om det ännu inte finns säker data är det rimligt att anta att vaccinen, som skyddar mot sjukdom, även har effekt på smittspridningen.

Samtidigt utgår Per Hagstam också från att det inte kommer att gå att helt vaccinera bort SARS-CoV-2-viruset. Han jämför med vaccinet mot svininfluensan som, trots baksidorna, enligt honom var väldigt effektivt och bevisligen hade effekt ett antal säsonger. Men viruset H1N1 försvann inte för alltid. Tvärtom har det dominerat flera influensasäsonger sedan dess – men utan att ha haft så stor påverkan på samhället.

Annons

Per Hagstam tror på ett liknande scenario med det aktuella coronaviruset.

– Det här kommer nog att inrätta sig som ett av andra så kallade vintervirus, som kanske kommer att lindras med tiden.

Fakta

Vaccinkommunikation

Sajten 1177.se är Region Skånes huvudkanal för kommunikation om covid-19-vaccineringen. Där finns bland annat information om själva vaccinen och om vaccinationsordningen. Praktisk information om hur man går tillväga för att vaccinera sig läggs upp allteftersom det blir klart för olika grupper.

Andra vägar att nå ut blir Region Skånes sociala medie-konton och informationsskyltar i kollektivtrafiken. Samarbetet med kommunerna och länsstyrelsen – som har upparbetade kanaler för att nå ut till särskilda grupper – är viktigt. Att gå via olika frivilligorganisationer, föreningar, församlingar och enskilda personer kan också komma att användas för att nå ut mer riktat.

Här finns Region Skånes information om vaccin mot covid-19, (inklusive information på andra språk längst ner).

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy