Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler inställda tåg på Västkustbanan – kvällstrafiken påverkas under sex veckor

Det blir ytterligare inställda tåg och ersättningsbussar för tågresenärerna mellan Lund och Helsingborg de närmsta veckorna. Men dagpendlarna klarar sig den här gången.

Bild: Sven-Erik Svensson
I slutet av januari kunde Trafikverket meddela att arbetet med att byta ut den trasiga räls på Västkustbanan som upptäcktes före jul var klart, och att trafiken kunde återupptas i vanlig hastighet. Under flera veckor hade då tågtrafiken reducerats både i hastighet och frekvens, framför allt av säkerhetsskäl, men också för att göra ett snabbt lagningsarbete möjligt.
Kvar var då en del kringarbeten som städning utmed sträckan, en del justeringar av spåren och utläggning av ytterligare makadam. Inget som skulle påverka trafiken i någon större omfattning. Arbetet skulle framför allt göras på nätterna fram till ungefär april månad.
Nu klarnar bilden av vilken omfattning de sista arbetena kommer att få för tågtrafiken. Och det blir avbrott i princip dagligen.
– Det blir trafikpåverkan, det blir det. Vi kommer att stänga trafiken från ungefär klockan 21.30 och åtta timmar framåt under sex veckors tid, säger Ola Malmberg, senior projektledare på Trafikverket.
Uppgiften är preliminär då det fortfarande pågår planering för hur allt ska fungera. Dessutom kommer det att variera över tid och beroende på var någonstans man arbetar.
Under en period kommer tågtrafiken mellan Lund och Kävlinge att behöva köra med reducerad hastighet på dagtid.
– Då blir det 70 kilometer i timmen där, men det är en så kort sträcka så det gör inte mer än en eller två minuter på restiden, säger han.
På Skånetrafiken är man måttligt road av att än en gång behöva organisera för ersättningsbussar, även om det bara handlar om kvällstid.
– Vi är ett helt gäng som jobbar med det här nu, säger Mats Ohlsson på Skånetrafiken.
Enligt honom fick Skånetrafiken beskedet om att de slutliga arbetena inte skulle påverka trafiken alls. Något som Ola Malmberg tillbakavisar. Att de sena kvällarna skulle behöva utnyttjas har stått klart hela tiden, enligt honom.
Nästa vecka ska Trafikverket och Skånetrafiken gå ut med mer information och mer exakta uppgifter om hur trafiken kommer att påverkas.
Gå till toppen