Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svedala kan gå med i Räddningstjänsten Syd

Räddningstjänsten får mer att göra i takt med att Svedalas befolkning växer. Efter en utredning är nu rekommendationen för kommunen att gå med i Räddningstjänsten Syd. Men meningarna går isär.
– Ser vi till organisationen på plats så tappar man den lokala förankringen, säger säkerhets- och räddningschef Mikael Jönsson.

Antalet larm som räddningstjänsten måste rycka ut på spås bli fler när befolkningen växer.Bild: Patrick Persson
Drygt 400 larm får Svedalas räddningstjänst varje år. En siffra som bedöms stiga till cirka 500 per år inom 5-7 år, sett till visionen för hur kommunens befolkning ska växa.
Den lokala räddningstjänsten är enligt kommunens säkerhets- och räddningschef Mikael Jönsson inte dimensionerad för en sådan utveckling.
2018 lyfte han frågan om hur verksamheten ska drivas i framtiden.
– Vi är en kommun som växer ganska rejält. I och med det behöver vi nya skolor, vårdboenden och andra verksamheter behöver matcha tillväxten. Vi klarar oss bra i dag, men börjar vi inte tänka på framtiden är det för sent när det väl händer säger, Mikael Jönsson.
En utredning som nyligen presenterades för politikerna rekommenderar Svedala att bli en del av Räddningstjänsten Syd, för att möta det ökade trycket. Ett andra alternativ är att ha en utökad samverkan med Trelleborgs kommun.
Att gå med i räddningstjänstförbundet, med Burlöv, Eslöv, Kävlinge, Lund och Malmö kommuner, skulle innebära minskade kostnader för Svedala. Andra fördelar som utredningen pekar på är mindre sårbarhet vid vakanser, fler karriärmöjligheter för medarbetarna, större samverkansnätverk och bättre möjligheter att rekrytera specialistkompetens.
Men Mikael Jönsson ser en fortsatt egen organisation som det bästa alternativet för verksamheten.
– Då har vi mest inflytande och möjligheter att anpassa vår verksamhet efter kommunens behov.
– Vi har en fungerande verksamhet i dag. Det handlar om vad politikerna anser att vi ska välja. Där kan många frågor komma in – om ekonomi, kvalitet och lokal förankring.
I dag har räddningstjänsten i Svedala 30 deltidsbrandmän och sex befäl och administrativ personal på heltid.
Utredningen pekar på att det fortsatt ska finnas en deltidsbemannad brandstation i Svedala tätort.
Men det skulle betyda en stängd station utan dagtidsbemanning, om man går med i räddningstjänstförbundet, säger Mikael Jönsson.
– Ser vi till organisationen på plats så tappar man den lokala förankringen. Vi skulle inte ha samma påverkansmöjligheter, och det kan vara svårt att göra snabba prioriteringar. Det finns också synergieffekter när man bedriver verksamheter i egen regi.
Fakta

Över 400 larm per år

Så många larm kom in till räddningstjänsten i Svedala varje år.

2016: 399

2017: 462

2018: 468

2019: 412

2020: 354

Fotnot. Pandemin har gett en stor minskning i antalet larm under 2020, bedömer räddningschef Mikael Jönsson.

Än är frågan inte uppe för ett politiskt beslut. Men när kommunstyrelsen informerades om utredningen påpekade såväl Socialdemokraterna som Älska Svedala att man vill att kommunen ska behålla räddningstjänsten i egen regi.
– Tittar man på siffrorna är det kanske lockande att utredningen pekar på ett alternativ där man kan få en godkänd räddningstjänst till en lägre kostnad. Men när når vi gränsen där vi inte klarar att driva det i egen regi längre? Vi känner oss inte alls säkra på att vi så snabbt behöver ha det här extra tillskottet av resurser, säger Ambjörn Hardenstedt (S).
– När man pratar om trygghetsaspekten för kommuninvånarna så är räddningstjänsten en viktig del. Vet man att vi har en egen räddningstjänst som alltid är bemannad så tror jag att det höjer trygghetskänslan, fortsätter han.
Linda Allansson Wester (M), kommunstyrelsens ordförande påpekar att kommunen redan har vissa samverkansavtal och att Räddningstjänsten Syd redan i dag rycker ut till larm i och kring Bara.
"Nu lyssnar jag på politiken i bredd", säger Linda Allansson Wester (M).Bild: Lars Brundin
– Det är viktigt att titta på det objektivt nu. Det är lätt att tro att det alltid är bäst när man gör det själv. Jag vill ge invånarna det de önskar – mycket förebyggande arbete och en brandkår som kommer när de behöver – samtidigt som det finns bra med resurser till skola och äldreomsorg.
Hon hänvisar också till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som påtalar att kommunerna behöver fler specialistfunktioner i framtiden.
– Vi måste kunna arbeta så som staten säger att vi ska arbeta. Det finns ju skäl till att nästan alla andra skånska kommuner har valt att ha sin räddningstjänst organiserad tillsammans med andra.
– Nu lyssnar jag på politiken i bredd. Jag uppfattar att vi behöver ett förtydligande inom politiken i hur vi ska gå vidare i frågan. Det är trots allt en tydlig rekommendation utredningen gör, säger Linda Allansson Wester.
Gå till toppen