Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingemar D Kristiansen: Domkyrkan dominerar stadsbilden

Lundaredaktionens fotograf Ingemar D Kristiansen gav sig ut på jakt efter vinkeln som gör Domkyrkan rättvisa. Han hittade den på Bollhusets parkering.

Bild: Ingemar D Kristiansen
Jag har tänkt en tid på att fotografera Lunds domkyrka med ett 500 mm teleobjektiv, från olika platser runt om i Lund. Detta för att visa hur dominerande Domkyrkan fortfarande är i vår stadsbild
Domkyrkan syntes mer på håll för 100 år sedan, och ännu mer för 900 år sedan. Den byggdes just där den står för att den skulle synas oavsett vilket håll man kom ifrån. Nu har många andra byggnader tillkommit under årens lopp och dominerar också stadsbilden på håll: Blocket, Allhelgonakyrkan, Ideon Gateway och höghusen på Södra vägen är några exempel.
Efter att varit runt och fotograferat Domkyrkan i olika väderstreck på flera platser så tyckte jag inte min idé var så bra längre. Ljuset var för dåligt denna vinter. När man fotograferar med stort teleobjektiv så trycker man ihop bilden, och fast man ställer skärpan på Domkyrkan i horisonten så gör dis att bilden blir oskarp.
Den enda bilden som blev bra var den här, som jag tog från Bollhusets parkering, bakom korvkiosken, kameran riktad upp längst Trollebergsvägen. Den här bilden visar hur Domkyrkan dominerar och tar plats i stadsbilden.
Fakta

Bildinfo

Objektiv: 500 mm

Slutartid: 1/1000 sek

Bländare: 11

ISO: 1250

Gå till toppen