Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny Sifo-mätning: Fortsatt kräftgång för L

Nyamko Sabuni och Liberalerna får dåliga siffror i den senaste opinionsundersökningen.Arkivbild.Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT
Det är fortsätter utför för Liberalerna. I Sifos opinionsmätning, som presenteras i Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet, hamnar partiet på 2,8 procent.
Det är det lägsta väljarstödet sedan 1967.
– Liberalerna förgör sig själva inifrån, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till GP.
Även Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren med 3,6 procent. Kristdemokraterna kryper allt närmare spärren och får nu 4,3 procent.
Desto bättre går det för Moderaterna som tar allt fler sympatisörer från de borgerliga kollegorna och nu får 23,5 procent.
– Det är ett styrkebesked från Moderaterna. Partiet har under en längre tid haft en stigande trend och på ett år har M ökat med sex procentenheter. Det är ganska mycket, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.
Fakta

Opinionsläget enligt Sifo

Så här fördelar sig väljarsympatierna enligt Sifos februarimätning (skillnad från förra månadens mätning inom parentes).

Socialdemokraterna 27,6 procent (+/-0)

Vänsterpartiet 10,0 procent (+/-0)

Miljöpartiet 3,6 procent (-0,1)

Moderaterna 23,5 procent (+1,1)

Centerpartiet 8,1 procent (+/-0)

Liberalerna 2,8 procent (-0,4)

Kristdemokraterna 4,3 procent (-0,6)

Sverigedemokraterna 18,8 procent (+0,2)

Mätningen bygger på intervjuer med 6704 personer via telefon och webbpanel, genomförda under perioden 1–11 februari. Frågan som ställdes var: "Vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag?"

Källa: Sifo/GP/SvD

Gå till toppen