Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Eurozonens industri bromsade oväntat mycket

Industriproduktionen i eurozonen sjönk oväntat mycket i december. Detta bekräftar den ekonomiska motvind euroländerna har i covid-19-pandemins spår.

Motvind för eurozonens industri i covid-19-pandemin. Arkivbild.Bild: Michael Probst/AP/TT
Nedgången för eurozonens industriproduktion i december var 1,6 procent jämfört med november och 0,8 procent i årstakt, enligt statistikbyrån Eurostat.
Analytiker hade i snitt räknat med en nedgång på 1 procent jämfört med november och 0,3 procent i årstakt, enligt en Reutersenkät.
Nedgången för produktionen av kapitalvaror sjönk 3,1 procent mot november.
I en första beräkning har Eurostat uppskattat eurozonens BNP-minskning till 0,7 procent i fjärde kvartalet och 5,1 procent för helåret 2020. De flesta bedömare räknar med en fortsatt BNP-minskning i första kvartalet i år till följd av omfattande nedstängningar i flera stora euroländer.
Eurozonens överskott i handeln med omvärlden steg till 29,2 miljarder euro i december, visar en separat rapport från Eurostat. Det kan jämföras med 22,6 miljarder i december 2019.
Under hela 2020 uppgick därmed eurozonens handelsöverskott till 234,5 miljarder euro, upp från 221 miljarder ett år tidigare.
Gå till toppen