Annons

Annons

opinionMalmö

Aktuella frågor
”Namnet Willy Brandt har varit en icke så liten port mot omvärlden.”

Det är olyckligt att ett namn som mer än något annat är förknippat och sammanväxt med högskolan och globalt rönt uppmärksamhet och satt Malmö universitet på kartan försvinner, skriver Hans-Åke Persson, professor emeritus i modern europeisk historia.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Willy Brandt lämnade Tyskland för sin överlevnad och sökte en fristad i Sverige undan nazisterna och är numera en symbol för mänskliga rättigheter, skriver Hans-Åke Persson.

Bild: Roland Bengtsson

Annons

Efter ett krav från Liberalerna beslöt Malmö kommunfullmäktige nyligen att namnet Willy Brandt ska strykas i den gästprofessur som staden bekostar. Professurens nya namn är inte bestämt, men det ska ha Malmökoppling.

Det är svårt att förstå logiken i att stadens liberala kommunalråd för mänskliga rättigheter och demokrati ena stunden pläderar för att ett Förintelsemuseum ska placeras i Malmö och att Liberalerna i samma stad kort senare driver igenom att radera ut ett väletablerat namn på en professur som uppkallats efter en man som lämnade Tyskland för sin överlevnad och sökte en fristad i Sverige undan nazisterna och numera är en symbol för mänskliga rättigheter.

Att professuren fick namnet "till minne av Willy Brandt" har tydligen legat och gnagt hos gamla Folkpartiet och de andra borgerliga partierna sedan i nästan två decennier. Agerandet från dagens Liberaler är förhoppningsvis en sista rest från när snarstuckna lokala politiker med Liberalernas föregångare Folkpartiet i spetsen fick för sig att en högskola är en lokal lanthandel där vissa varor inte passar in i den liberala eller moderata butiken.

Annons

Annons

Det är frestande att se turerna kring professuren genom en lokal partipolitisk lins. Det som retat de borgerliga partierna är att Willy Brandt var socialdemokrat, men hans namn står för så mycket mer.

Själv ingick jag i en ytterst liten grupp, bestående av två personer – Malmö stads dåvarande utvecklingschef Christer Persson och undertecknad – som tog fram såväl namn som villkoren för professuren.

Orsaken till att Malmö stad valde att bekosta en gästprofessur måste förstås utifrån hela idén om en högskola i Malmö när kommunen var på dekis på 1990-talet. Malmö hade det svårt, men framtidstron var stark, ett nytt Europa formades och bron mellan Danmark och Sverige skulle snart tas i bruk.

Högskolan var ett barn av sin tid och svarade mot såväl nationella som lokala behov. Senast det begav sig i regionen när det gäller en storsatsning på ett nytt lärosäte var 1668 när Lunds universitet invigdes. Dess tillkomst måste också förstås utifrån sin tids behov. Inte minst att ”försvenska” skåningarna.

Varje tid har sin kunskapspolitik, sina utbildningsideal och sin syn på universitetets förhållande till det omgivande samhället.

Men varför fick Sverige så många högskolor under åren runt millennieskiftet? Och varför ansåg politiker, såväl borgerliga som socialdemokrater, att högskolor var så viktiga att snart alla regioner önskade sig en. Svaret är och var enkelt:

Annons

Annons

Högre lärosäten är ett lands och en regions viktigaste portar mot omvärlden. Universitet och högskolor av hög standard fungerar som en garanti för att omvärldens idéer inte går invånarna förbi. I en tid då omvärlden var i stark förändring var tillfället ytterst väl valt.

Malmö högskola, numera universitet, byggdes upp efter ett icke traditionellt mönster med nya ämnesområden av fler- eller tvärvetenskaplig karaktär. Det skedde som ett komplement till traditionella universitet och svarade mot omgivningens behov. Så var tanken. Och här kommer Willy Brandt professuren in.

Som en skänk från ovan gav kommunen högskolan möjlighet att forma en gästprofessur som svarade mot omvärlden och högskolans egen profil. Ett nytt och ungt regionalt lärosäte i södra Sverige väckte nyfikenhet runt om i Europa. Särskilt vid European University Institute, EUI, i Florens men även vid de nya lärosäten som etablerades under den här tiden i östra Tyskland. De senare hade ingen betydelse för valet av namnet men däremot efter namngivningen; jag hade tillfälle att presentera högskolan för den tyska akademin i Berlin.

Man kan säga att det prestigefulla europeiska universitetet EUI blev den klangbotten utifrån vilket namnvalet gjordes. Ett mindre inofficiellt seminarium hölls i frågan. Det rådde konsensus att namnet Willy Brandt kunde möta och svara mot den så kallade IMER-profil som bland annat kännetecknade lanseringen av högskolan. IMER stod för internationell migration och etniska relationer.

Annons

Annons

Därför är det olyckligt att ett namn som mer än något annat är förknippat och sammanväxt med högskolan och globalt rönt uppmärksamhet och satt Malmö universitet på kartan försvinner. Namnet Willy Brandt har varit en icke så liten port mot omvärlden. Att avlägsna namnet är också att kasta bort ett gott renommé och en god investering.

Att Förintelsemuseet gick Malmö förbi borde snarare styrka namnet Willy Brandt än tvärtom. Att fortsatt hylla en person som flydde nazismen och blev en symbol för motståndskampen och demokratin skulle i dessa tidvis mörka tider ge Malmö universitet kontinuitet och styrka.

Hans-Åke Persson, professor emeritus i modern europeisk historia vid Roskilde universitet.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy