Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elin Henriksson: Pandemin kan stärka EU snarare än nationalismen.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har fått mycket kritik för att vaccineringsarbetet går långsamt.Bild: John Thys
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
I början av pandemin fanns en oro för att krisen skulle leda till ökad nationalism och splittring inom Europeiska unionen. Men enligt Europaparlamentets senaste opinionsundersökning tycks stödet för unionen istället ha stärkts till följd av covid-19.
63 procent anser att EU-medlemskapet är bra för det egna landet, vilket är den högsta siffran sedan år 2007 och andelen medborgare som har en positiv bild av EU ökade med 10 procentenheter från 2019. Endast 14 procent hade en negativ bild.
Samtidigt anser många att unionen borde arbeta på ett annat sätt. Endast 27 procent svarade att de är för EU i dess nuvarande form, medan 44 procent är för EU-samarbetet, men inte på det sätt som det hittills har fungerat.
En vägledning om hur befolkningen tycker att arbetet borde förändras återspeglas i dess åsikter om unionens prioriteringar och värderingar. Åtgärder för att minska fattigdom och social ojämlikhet är nu det som medborgarna anser bör prioriteras högst.Endast i fyra länder, däribland Sverige, har respondenterna valt ett annat ämne som topprioritering. Det är alltså inte bara bland invånarna i de ekonomiskt svaga EU-länderna som frågan ligger i topp.
När det gäller vilka värderingar unionen bör arbeta för har solidaritet mellan medlemsländer stigit påtagligt jämfört med tidigare år. I rapporten tolkas detta som att pandemin gjort behovet av sammanhållning tydligt för befolkningen.
Risken finns förstås att respondenterna främst vill se att det egna landet får ta emot solidaritet, snarare än tvärtom. Men i bästa fall är det ett tecken på ökad samhörighet inom unionen, då människor i kristider främst brukar vilja gynna sin egen sociala grupp.
Den positiva inställningen har sannolikt att göra med EU:s återhämtningsfond.Tre av fyra tillfrågade trodde att deras lands ekonomiska återhämtning kommer att gå fortare tack vare EU-medlemskapet.
Men opinionsundersökningen gjordes i slutet av 2020. Sedan dess har vaccinationer seglat upp som det mest centrala coronabekymret. Att flera andra länder, däribland Storbritannien, kommit längre i sina vaccinationer har lett till stark kritik mot EU och mot kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Hon har medgivit att allt inte fungerat optimalt, men samtidigt framhållit att det var rätt beslut att ordna vaccin tillsammans inom EU. "Jag kan inte föreställa mig vad som hade hänt om bara några stora hade rusat i väg på egen hand och andra lämnats bakom … Det hade varit slutet för vår union" har hon sagt.
Kanske hade enskilda länder lyckats bättre med en egen vaccinupphandling. Men om smittspridningen och uppkomsten av nya mutationer ska stoppas måste länder agera gemensamt. Både inom och utanför EU. Förhoppningsvis kommer även kritikerna så småningom till denna slutsats. Då finns god chans att stödet för EU fortsätter att öka.
Gå till toppen