Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Överlägset guld för Shiffrin i kombinationen

Mikaela Shiffrin har haft en lite blandad säsong. Men när det gäller som mest är hon fortfarande svårslagen. VM-guldet i kombination är amerikanskans sjätte VM-guld. – Jag är glad att vi lade in det här i vår plan, säger Shiffrin.

Mikaela Shiffrin var överlägsen i kombinationstävlingen och tog karriärens sjätte VM-guld.Bild: Marco Trovati/AP
Mikaela Shiffrin har i vinter bara tagit två segrar på tio försök i världscupen – vilket med hennes mått mätt är ovanligt få.
Men är det VM så är det.
Amerikanskan fick efter en stor miss nöja sig med bronset i super-G:n i torsdags, men i kombinationen imponerade hon.
Shiffrin, trea efter super-G-delen, ryckte lite osäkert på axlarna när hon åkt i mål efter slalomen.
Men ingen av konkurrenterna var ens nära hota henne. Åket räckte gott och väl till sjätte VM-guldet och nionde VM-medaljen hittills i karriären.
– Det var en tuff slalom, så jag är väldigt glad att jag kom ner med ett bra åk, säger amerikanskan.
Shiffrin var över en halv sekund snabbare än närmaste konkurrent i den isiga slalombanan, där många åkare hade stora problem.
– Det var bra förhållanden, men en riktig slalom. Det kan nog ibland vara lite skrämmande med det här underlaget, säger hon.
Slovakiskan Petra Vlhova körde lite senare i mål 86 hundradelar bakom, medan schweiziskan Michelle Gisin tog bronset, slagen med ytterligare tre hundradelar.
Italien får däremot fortsätta att vänta på medalj vid hemma-VM i Cortina d'Ampezzo.
Federica Brignone och Elena Curtoni låg visserligen i täten efter super-G:n, men Brignone körde ut nästan direkt i slalomen medan Curtoni var chanslös mot slalomspecialisterna.
Estelle Alphand, den enda svenskan på start, var 22:a efter super-G:n och körde sedan ut i slalomen.
I herrarnas kombination, som kördes i samma backar, skaffade sig Alexis Pinturault som väntat slagläge med en stark super-G. Den franske förhandsfavoriten fick dessutom på ett bra slalomåk, men det räckte ändå inte.
I stället tog österrikiske slalomcupledaren Marco Schwarz hand om VM-guldet – med fyra hundradelars marginal.
Bronset gick till schweizaren Loic Meillard, trots en stor miss i slalomåket.
För Mattias Rönngren slutade kombinationen med blodvite. Svensken kraschade i super-G:n men var, med blodig haka, snabbt på benen igen.
– Jag drog på en innersida och slog i ansiktet lite, men det är ingen fara. Jag slog i snön och käkade lite blåfärg bara, säger han till SVT.
Fartspecialisterna Olle Sundin och Felix Monsén, 23:a respektive 25:a i super-G:n, körde båda ur i slalomen.
Fakta

Mikaela Shiffrin

Född: 13 mars 1995 i Vail, Colorado, USA (25 år).

Klubb: Ski and snowboard club Vail.

Världscupdebut: 11 mars 2011 i Spindleruv Mlyn, Tjeckien (storslalom).

Främsta meriter: OS-guld i slalom 2014 och storslalom 2018, OS-silver i kombination 2018, VM-guld i super-G 2019, VM-guld i slalom 2013, 2015, 2017 och 2019, VM-guld i kombination 2021, VM-silver i storslalom 2017, VM-brons i storslalom 2019, VM-brons i super-G 2021.

68 segrar i världscupen – 49 i slalom (inklusive parallelltävlingar), 12 i storslalom, 4 i super-G, 2 i störtlopp, 1 i kombination.

Seger i totala världscupen 2017, 2018 och 2019. Seger i slalomcupen sex gånger hittills (2013, 2014, 2015, 2017, 2018 och 2019). Seger i storslalomcupen och super-G-cupen 2019.

Gå till toppen