Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Därför älskar vi fastlagsbullar

Fastlagsbullen ligger svenska folket varmt om hjärtat – nästan lika obligatorisk i februari som sill på midsommar. Men varför är det egentligen så? Vi finner förklaringar i konditoriernas framväxt, vikten av något som lyser upp i de dystraste av månader – och den begränsade tid den finns tillgänglig.

Idag har vi äntligen kommit fram till fettisdagen, dagen då vi helgar den runda vetebullen fylld med mandelmassa och grädde.Bild: Hussein El-alawi
Få är väl de som kan tänka sig en februari helt befriad från slät bulle med grädde och mandelmassa. Insatsen som krävs av konsumenten för att få fatt på en ökar ju närmare vi kommer fettisdagen – förbokning och köande är inte ovanligt. Och en av förklaringarna till att semlan är oss så kär är just tidpunkten då den äts. Det är långt till minnena av julens firanden, en bit kvar till påsken och vårens varma ljus gör sig ännu inte känt.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen