Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: För att komma hem från skolan måste jag sitta på en fullproppad buss

Bussen var full med andra elever från andra skolor och alla möjliga årskurser, folk var tvungna att hoppa av och byta buss eftersom vi från Södervång inte fick plats. Det skriver Felicia Leo.Bild: Anders Malmberg
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Slutet på vecka ett fick vi elever reda på att vi skulle ha distansundervisning i två veckor då covid-19 hade ökat. När två veckor hade passerat så bestämde vår kommun att man ska komma tillbaka så snabbt som möjligt. Vår rektor tog då beslutet att årskurs nio på Södervångskolan i Vellinge skulle återgå successivt till undervisning i skolan eftersom region Skåne rekommenderar det. Men det Region Skåne säger är att man ska se över hur man kan återgå till närundervisning utan att det förekommer trängsel och ökad risk för covid-19.
25 januari, en måndag, kom vi nior tillbaka till skolan. Rektorn har bestämt att årskurs nio ska börja själva i högstadiet under 2 veckor samtidigt som mellanstadiet och neråt är där samtidigt, därefter kommer även årskurs sju komma in och vecka sju är även årskurs åtta tillbaka i skolan som normalt. Lärarna gör allt i sin makt för att vi nior inte ska blanda oss med de yngre eleverna på skolan genom att hindra oss från att hänga i biblioteket, bara vistas i matsalen den tiden man har lunch och så ska man ta handsprit varje gång man påbörjar en ny lektion.
Jag är en elev i årskurs nio som måste vara i skolan för att inte missa lektioner och inte få frånvaro. Jag är en elev i årskurs nio som inte bor så pass nära skolan att jag kan gå dit och därför måste åka skolbuss varje dag. I förrgår tog jag skolbussen hem. Bussen var full med andra elever från andra skolor och alla möjliga årskurser, folk var tvungna att hoppa av och byta buss eftersom vi från Södervång inte fick plats. De pratas och skrivs så mycket om att vi unga människor inte har någon respekt för situationen som vi alla lever i. Då skulle jag gärna vilja veta hur man är respektfull när man tvingas på en fullproppad buss?
Är det nödvändigt att vara så noga med att dela upp klasserna och årskurserna i skolan när jag ändå tvingas sitta i en buss full av främmande människor? Om ni nu vill att vi ska gå i skolan, så får ni i ledningen lösa detta. Det går emot allt ni säger med att alla skolor gör allt för att minska smittrisken när min enda chans att komma hem är att sätta mig på en så kallad coronabuss. Jag förstår er om det kanske inte finns fler bussar eftersom resurserna inte räcker till, men är det inte viktigare att prioritera minskningen av covid-19 så att vi barn inte för vidare smittan hem till våra nära och kära. Sluta säg till mig vara i skolan när min enda chans att ta mig hem kan leda till så onödig skada. Vill ni verkligen ta oss ur den här pandemin?
Gör något åt saken!
Felicia Leo
Gå till toppen