Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal näringslivsprofil lämnar Rondellens handelsområde

Rondellens handelsområde har fått nya ägare. Förre ägaren Mårten Mårtensson vill satsa mer helhjärtat i Hjärup. Ett Stockholmsbaserat företag tar över i Staffanstorp.

Mårten Mårtensson, vd för Mims Invest, har sålt Rondellens handelsområde.Bild: Britt-Mari Olsson
Rondellens handelsområde, där Dalbyvägen och väg 108 möts i en cirkulationsplats, har varit i familjen Mårtenssons ägo sedan det började växa fram som handelsområde i slutet av 1960-talet genom familjens växtbutik. 2003 tog utvecklingen fart när snabbmatsrestaurangen McDonalds etablerade sig på området, varpå fler etableringar följde – såsom Willys och mindre butiker. I dag rymmer Rondellens handelsområde även gym och padelhall.
Familjeföretaget drev tidigare Skåneplantor Lusthuset, en butik som senare blev Plantagen.
Strax före jul förra året sålde familjeföretaget Mims Invest hela handelsområdet till ett Stockholmsbaserat företag, vilket Skånska dagbladet var först att berätta om.
– Vi behöver sälja för att få in pengar och göra nya projekt, bland annat Trekanten och Weibullsholm uppe i Landskrona, säger Mårten Mårtensson, vd för Mims Invest, till Sydsvenskan.
Det är fastighetsbolaget Arwidsro, med säte på Östermalm, som tagit över handelsområdet på 29 100 kvadratmeter.
– Vi är stolta över att få ta över Rondellens Handelsområde som familjen Mårtensson har utvecklat i generationer. Förhoppningsvis kan vi tillsammans med familjen Mårtensson fortsätta utveckla handelsplatsen, säger Peter Zonabend, vd för Arwidsro, i ett pressmeddelande.
Försäljningen är värd 307 miljoner. Mims invest ska satsa på Trekantens handelsområde öster om Hjärup – där en Coop stormarknad planeras stå klar hösten 2022. Här planeras även för gym, padelhall med åtta banor samt vårdcentral och apotek.
Mårten Mårtensson ser ett behov av den servicen på orten:
– Det är något Hjärupsborna behöver. Vi hoppas få till en byggstart i vår/sommar.
Två bygglov rörande verksamheterna på Trekanten handläggs av kommunen. Enligt Mårten Mårtensson finns fler intressenter.
– Men vi har inte vågat bearbeta det för mycket för det är så långa tidsaxlar. I april/maj hoppas vi kunna komma med fler besked.
2009 var han var med och väckte liv i Staffanstorps handelsförening, en stafettpinne som han sedan dess lämnat över till andra. Sedan familjen Mårtensson sålt Rondellens handelsområde har de kvar några industrifastigheter på orten.
Stannar du kvar som engagerad i näringslivet i Staffanstorp?
– Nej, inte på det viset. Det blir egentligen genom vårt engagemang i Hjärup och Trekanten. Vi har mycket kontakt med kommunen och ett gott samarbete, säger Mårten Mårtensson.
Gå till toppen