Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stabila inflationsförväntningar

Inflationsförväntningarna förändras marginellt uppåt på två års sikt, men är i övrigt stabila, enligt en mätning gjord av Kantar Sifo Prospera för Riksbanken, med Stefan Ingves. ArkivbildBild: Henrik Montgomery/TT
Inflationsförväntningarna är stabila bland marknadens aktörer, enligt en färsk mätning gjord av Kantar Sifo Prospera på uppdrag av Riksbanken.
På ett års sikt väntas inflationen enligt måttet KPIF ligga på 1,1 procent, oförändrat jämfört med januarimätningen.
På två års sikt ökar inflationsförväntningarna marginellt till 1,4 procent, mot tidigare 1,3 procent. Men på fem års sikt är de stabila på 1,8 procent.
BNP-prognoserna bland marknadens aktörer skruvas samtidigt upp något. På ett års sikt ligger nu tillväxtprognosen på 3 procent, mot 2,9 i januari. Prognosen är stabil på 2,7 procent på två års sikt, men höjs till 2,4 procent på fem års sikt, upp från 2,2 procent.
Reporäntan väntas ligga kvar på noll på ett års sikt, för att höjas till 0,1 procent om två år och 0,8 procent om fem år.
Gå till toppen