Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moa Berglöf: ”Hos lyxfastarna kommer uppoffringen betald och klar, med bud till dörren och färdigpaketerad i söta förpackningar.”

Efter frossan följer fastan.Bild: Annika Henning
Detta är en opinionstext av en fristående kolumnist. Åsikterna är skribentens egna.
På askonsdagen, dagen efter fettisdagens ringlande köer utanför svenska bagerier, började fastetiden för de kristna som väljer att följa traditionen om att avstå från något för att uppnå något annat – inom sig själva eller för andra. Jag är inte en av dem, men kanske får man glida med lite på tåget efter detta år? Avstå egna nöjen, det har jag gjort. Offrat mig för andra, det med. Kommer belöningen att komma? Jag hoppas verkligen det.
Kristen fasta eller pandemifasta: båda handlar de åtminstone mer om uppoffringen i sig än om det som vanligen associeras med att fasta – att låta bli att äta.
”En kristen fasta kan lika gärna vara att avstå från tv-tittande, godis, alkohol, kött, eller något annat”, skriver Svenska kyrkan på sin webb, som jag besöker för att jag inte vill hamna i onåd om jag har missförstått.
Dessutom, förklaras det, kan en kristen fasta också handla om att avstå från något för att spara pengar. Pengar som kan gå till den som inget har.
Vilket leder mig till en annan slags fasta som börjar dyka upp här och var i välkurerade inlägg på Instagram. Nämligen lyxfastan, den där människor betalar dyra pengar för att inte äta.
Via inläggen letar jag upp ett Stockholmsbaserat företag inom den lukrativa fastebranschen. För 75 öre per kalori – eller det mer kommersiellt gångbara 2 500 kronor för fem dagar – går det att köpa ”en naturlig svältkost”, som företaget skriver på hemsidan. Några hundralappar extra och den levereras hela vägen hem.
Det är något med ordet svältkost som inte riktigt slår an hos mig, naturlig eller ej och fastetid till trots, men jag läser vidare. Jag är trots allt mer road än oroad över att hemmajobbande stockholmare köper specialbuljong för några tusen i veckan istället för ett 12-pack Knorrbuljong för en tjuga.
Men vilket är syftet med just denna fasta, förutom utlovad självinsikt eller det lätt obehagliga hemsideslöftet att kroppen efter genomförda fem dagar ”bygger upp sina organsystem på nytt efter storstädningen”?
Svaret finns på webbens förstasida, under möjligheten att skänka någon annan en veckas naturlig svältkost. ”Perfekt att ge bort till den som har allt”, skriver företaget. ”En kärleksfull handling för någon du bryr dig om”.
Fastan som klassmarkör: när kylen är full blir den ultimata lyxen att inte öppna den.
Efter ett år där de allra flesta har offrat något är det svårt att tänka sig nya saker att avstå ifrån, även bland kristna bekanta som vanligen ser fastetiden som en stunds eftertanke och en chans till nya insikter. Året har krävt så mycket av oss alla redan, resonerar de. En enda lång fasta, med det högre syftet att vinna något för oss alla i slutändan. Kanske räcker det så i år?
Hos lyxfastarna kommer istället uppoffringen betald och klar, med bud till dörren och färdigpaketerad i söta förpackningar. Det är svårt att tänka sig en sämre väg till självinsikt.
Gå till toppen