Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bänkar och papperskorgar i Malmö blir regnbågsfärgade

När World Pride hålls i Malmö i sommar kommer det att märkas – även om evenemanget blir digitalt. Hundra bänkar ska målas regnbågsfärgade och lika många papperskorgar ska bli randiga i kärlekens färger.

Regnbågsflaggan.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Malmös gröna bänkar får en ny look när World Pride dansar in mellan den 12 och 22 augusti. Hundra så kallade kockumsbänkar eller parksoffor får istället regnbågsfärgade plankor.
– Jag tycker det gör något i staden att vi får se något annat än de Malmögröna. 2021 är kärlekens år i hela världen. De är målade i regnbågens färger, i kärlekens färger, säger Andreas Schönström (S) ordförande i tekniska nämnden.
Nämnden sa i fredags ja till hundra regnbågsfärgade bänkar i stadens olika parker och torg. De färgglada brädorna kostar kommunen 100 000 kronor.
Även stadens gröna papperskorgar ska färgas i pride-färgerna från Triangeln ner till centralen, samt i Folkets park. Det sker med plastfolie och kostar kommunen 400 000 kronor.
Ränderna på bänkarna och papperskorgarna får sitta kvar till och med januari 2022.
Men nämnden var inte enig. Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Moderaterna röstade nej:
– Vi tycker att man kan använda en halv miljon kronor bättre än att temporärt byta färg på bänkarna. Den största anmärkningen har vi mot papperskorgarna för där ska man använda folie som är en platsråvara. Det tycker vi är olämpligt. Vi har sagt ja till flaggspel och liknande saker, säger Håkan Fäldt (M), andre vice ordförande i tekniska nämnden.
Gå till toppen