Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lunds enda spårvagn stillastående hela helgen efter kabelbrand

På fredagsmorgonen började det brinna i en kabel under spåret och strömmen stängdes av. Sedan dess har Lunds enda fungerande spårvagn stått stilla.
– Vi hoppas att det ska vara färdigt på måndag morgon, men prognosen lutar mer åt tisdag, säger Ulf Welin på Skånetrafiken.

Spårvagnstrafiken mellan Clemenstorget och ESS har stoppats.Bild: Johan Nilsson/TT
Det var vid niotiden på fredagen som larmet kom in. En kabel under spårvägen i Lund hade fattat eld och räddningstjänsten fick rycka ut.
– Man kommer att stänga av strömmen och släcka elden med kolsyra. Det är en mindre brand, men det kan påverka själva spårvägen, sa Mats Streer, inre befäl vid räddningstjänsten, i samband med insatsen.
Sedan dess har Lunds enda fungerande spårvagn stått stilla. Bussar ersätter på sträckan.
– Enligt den information jag har fått så har det varit rökutveckling i ett kabelskåp i Lunds kommuns anläggning, säger Ulf Welin vid Skånetrafikens pressjour.
Spårvagnen kommer vara inställd fram tills tidigast måndag efter att några kablar under spåret började brinna i fredags morse.Bild: Privat
När kommer spårvagnen rulla igen?
– Vi hoppas att det ska vara färdigt på måndag morgon, men prognosen lutar mer åt tisdag, jag har fått lite dubbel information. Det beror på hur pass omfattande reparationsarbetet är.
Den nya spårvägen har sedan invigningen den 13 december dragits med flera tekniska problem: Spårvagnarna har fått ”plattor” på hjulen efter häftiga inbromsningar och ventilation, skärmar och backspeglar har krånglat.
Läs också ”Vi har ingenstans att svarva hjulen” – därför står Lunds spårvagnar still
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen