Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Jag vill göra det som era överordnade redan borde ha gjort – säga tack

Personalen på Svalövs bibliotek blev ombedda att plocka bort sitt Facebookinlägg om att man hbtq-certifierat arbetsplatsen.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Med anledning av Svalövs kommunchef Stefan Larsson och kommunstyrelsens ordförande Teddy Nilssons (SD) hantering av bibliotekens hbtq-certifiering (Sydsvenskan 12 februari) kommer här en kommentar.
Jag tycker att det är fantastiskt att biblioteken i Svalöv har ansökt och fått medel beviljade från kulturrådets projekt ”Stärkta bibliotek” för att genomföra en hbtq-certifiering av arbetsplatsen. Hade jag gjort en sån ansökan och ett sånt arbete, hade jag varit stolt och glad. Jag hade velat dela det med besökarna på biblioteket, ropa högt att ”Vi bryr oss! Vi lär oss! Vi finns här!” och vifta med regnbågsflaggan så fort jag fick chansen, för att visa att alla är välkomna. Precis så gjorde personalen vid Svalövs bibliotek när de i början av förra veckan berättade om certifieringen på sin Facebooksida.
Att då kommunchefen beordrar dem att ta bort inlägget, och dessutom ta ner flaggorna som satts upp för att fira, är inget annat än skamligt.
Jag vill inte bara ge dagens ros, utan alla rosor alla dagar till bibliotek i allmänhet, och just nu särskilt till biblioteken i Svalöv. Tack för att ni sökte medel till hbtq-certifiering. Tack för att ni genomfört utbildningen och skapat en handlingsplan för inkludering. Tack för er vilja att finnas till hands och hjälpa alla Svalövs invånare. Tack för att ni bryr er.
Det var på biblioteken i Ronneby jag lärde mig det viktigaste i tonåren. Bibliotekarien tipsade mig så ihärdigt om Karin Boye att jag till slut läste dikterna i ren och skär utmattning. Jag blev träffad av blixten inte bara en, utan två gånger. Blixt för att Karin Boyes dikter gjorde mig mindre ensam. Och blixt för att jag fann en livslång kärlek till lyriken. Tack kära bibliotekarier. Ni behövs. Ni gör skillnad. Varenda en av er har möjlighet att nån gång ibland förändra allt för en människa. En gång var det jag. Nästa gång är det någon annan. För det och allt ni gör, vill jag säga det kommunchefen Stefan Larsson och kommunstyrelsens ordförande Teddy Nilsson borde ha sagt.
Jag vill säga tack.
Emma Karinsdotter Författare, Malmö
Gå till toppen