Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

K-märkt graffitivägg i Stockholm får rivas

"Fascinate" är skapad av Circle och Tarik Saleh, då sjutton år gamla, under några sommarveckor 1989 och var då norra Europas största graffitimålning. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
Graffitiverket ”Fascinate” i Stockholm beskrivs som viktigt för utvecklingen av svensk graffitikonst och k-märktes 2015. Men nu finns det inget som hindrar att verket rivs, skriver tidningen Mitt i Spånga.
De skyddsbestämmelser som bland annat anger att väggen inte får rivas och att verket ska bevaras har tagits bort. Stadsbyggnadsnämnden tog beslutet i torsdags. Bland annat anser nämnden att väggen innebär säkerhetsrisker för allmänheten, och att det finns svårigheter i att bevara väggen eftersom området ska omvandlas från industri- till bostadsområde.
”Fascinate” målades på en husfasad i Stockholmsförorten Bromsten 1989 av Tarik Saleh och Circle. I graffitikretsar är verket ikoniskt.
Ytterligare beslut ska dock tas. Nu väntar en granskning av detaljplanen för området där väggen står. En granskning som då sker utan de tidigare skyddsbestämmelserna.
Gå till toppen