Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kvinna frias från smitning – körde bil i sömnen

Den 52-åriga kvinnan kolliderade först med en lyktstolpe sedan med en pelare innan ett vittne såg henne lämna olycksplatsen i nattlinne. Hovrätten väljer nu att fria henne från att ha smitit från olycksplatsen eftersom det inte går att utesluta att det skedde i sömnen.

Hovrätt ändrar tingsrättens dom mot en kvinna som körde bil och krockade i sömnen.Bild: LINNEA RHEBORG
Under en bilfärd mitt i natten i oktober 2019 körde den 52-åriga kvinnan först på en lyktstolpe och backade senare in i en pelare i Arlöv. Följden blev punktering på ett av bilens däck och att den sedan blev stående uppe på en cykelbana.
Ett vittne i ett närliggande bostadshus observerade bilens framfart och noterade sedan hur en kvinnlig förare klev ur bilen och vinglande lämnade platsen.
Vittnet tillkallade polis som efter att ha besökt olycksplatsen senare också påträffade kvinnan när hon kom gående i sitt nattlinne på väg hem till sin bostad.
Polisen upplevde att kvinnan betedde sig förvirrat och uppfattade henne som kraftigt påverkad av alkohol, vilket man också tyckte kunde förklara varför kvinnan lämnat sin handväska kvar i den olåsta bilen.
Misstanken om rattfylleri lades däremot ner sedan provsvar visat att hon inte hade alkohol i blodet.
Istället förklarades henne uppträdande av att hon var sömngående. Kvinnan saknade också helt minnesbilder från det att hon gick och la sig vid 23-tiden på kvällen till det att hon fördes in till polisstationen tidigt på morgonen.
Hon har ingen förklaring till varför hon skulle ha gett sig ut på en bilfärd mitt i natten eller vad som skulle kunna ha gjort att hon kört till den aktuella platsen.
I Malmö tingsrätt dömdes kvinnan i november förra året till dagsböter för smitning från trafikolycksplats.
Hovrätten väljer att gå på en annan linje och friar kvinnan med hänvisning till att det inte går att utesluta att hon varit sovandes under bilfärden och när hon övergav sin krockade bil.
”Var hon i sovande tillstånd vid gärningstillfället brister det på brottets objektiva sida eftersom hennes handlande i sådant fall får bedömas som en ofrivillig handling, jämförbar med till exempel reflexrörelser, skriver man i domen.
Till stöd för det uppges bland annat biverkningarna för läkemedlet som kvinnan tagit där bland annat sömngång anges.
Varken av vittnets eller polisens uppgifter från olyckskvällen går det att bringa klarhet i vad 52-åringen var medveten om av gärningsögonblicket
”Vid dessa förhållanden uppkommer rimligt tvivel om att hon agerade uppsåtligen. Hon ska därför frikännas från åtalet på grund av bristande uppsåt,” konstaterar hovrätten i sin dom.
Gå till toppen