Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pandemin orsakar oklarheter kring Svedalas feriearbeten

Klippa gräs eller ta hand om äldre? Var ungdomar som får feriejobb av Svedala kommun ska spendera sina sommarveckor är ännu inte klart. Pandemin avgör var platser kan bli möjliga.

Fram till den 28 februari kan Svedalaungdomar som gått ut nian samt årskurs 1 på gymnasiet, men ännu inte hunnit fylla 18, söka sommarjobb hos kommunen.
I vanliga fall är många av feriejobben placerade inom äldre- och barnomsorg. Redan förra året satte pandemin stopp för det. För att skydda samhällets allra sköraste från onödig smittorisk fick majoriteten av feriearbetarna uppdrag inom gata- och park. Totalt rörde sig 66 ungdomar runt om i kommunen förra sommaren, där de skötte grönområden och såg till att det var rent och snyggt.
Nu har vaccineringarna kommit igång, och om pandemiläget tillåter kan möjligheten åter finnas att få jobba med barn eller äldre.
– Vi har inte fattat några beslut om det än. Vi befinner oss allihop i en oviss verklighet, men kommunen följer löpande hur läget utvecklas, säger Tomas Djurfeldt, områdeschef för kultur- och fritid och ansvarig för kommunens feriejobb.
Djurfeldt säger också att man förra året kunde anställa extra många ungdomar, eftersom regeringen fattade beslut under våren att skjuta till pengar så att kommunerna kunde göra just det.
– Kanske blir det så i år också. Man hade kanske önskat att regeringen fattat beslut om det redan i höstas, det hade underlättat för oss.
Om inga pengar kommer från regeringen har kommunen budget för 75 sommarjobb i år.
Med hjälp av pengar från Region Skåne har kommunen tidigare också kunnat erbjuda intresserade unga mellan 15 och 19 år en möjlighet att bli så kallade ”sommarchefer”. Då har de unga fått grundläggande utbildning inom företagande, och sedan ett litet startbidrag för att kunna testa sina egna företagsidéer.
– Vi håller på att fila på en ny ansökan om pengar från regionen just nu, säger Tomas Djurfeldt.
Gå till toppen