Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Äldre gick upp i vikt med fler mellanmål

87-åriga Ingrid Hilding i Kävlinge är en av testpiloterna i matprojektet som ska sätta stopp för undernäring hos äldre.
I receptet ingår bland annat fler, men mindre, måltider. Extra smör och grädde. Och ny kunskap hos omsorgspersonalen.

Blerina Pozhegu och Ingrid Hilding är med i projektet Nollvisionen för undernäring hos äldre.Bild: Hussein El-alawi
Det är onsdag och det serveras pannbiff med lök till lunch på Kullagårdens serviceboende. Undersköterskan Blerina Pozhegu lägger upp mat åt Ingrid Hilding.
– Det räcker, inte mer nu, säger Ingrid innan alla grönsakerna landat på tallriken.
Hon brukar snabbt bli mätt och orkar inte hela portionen.
Just nu är Kävlinge en av två testkommuner i ett projekt som ska motverka undernäring hos äldre som bor i eget boende. 87-åriga Ingrid Hilding är en av deltagarna. Under sex veckors tid i slutet av förra året fick hon behovsanpassade matkassar till sin bostad.
Konceptet är flera små och näringstäta mål utspridda över dygnet. Bland annat en särskild energidryck två gånger om dagen, efterrätt efter lunchen, en eftermiddagskaka, förrätt innan kvällsmaten och berikad chokladmjölk till kvällen.
Och det fick effekt. Alla fyra äldre som deltog gick upp i vikt, berättar Blerina Pozhegu, som är måltidsansvarig på Kullagården där de äldre bor i egna lägenheter men har stöd från personal.
– Ingrid, du gick upp 1,1 kilo under den tiden, säger hon.
Rätterna var goda, säger Ingrid Hilding, men portionerna trots allt för stora.
– Det var så mycket mat. Jag blir mätt på förrätten, säger hon.
Efter varje måltid ställde personalen frågor om matens smak och konsistens. Man skrev också ner hur mycket deltagarna åt och gjorde hälsoenkäter under projekttiden. Projektet har fungerat bra, enligt Blerina Pozhegu, men inneburit en del merarbete för personalen. Även för de äldre var det motigt ibland.
– De var inte vana vid att äta så ofta. Någon började tröttna efter ett par veckor eftersom det var så många måltider, men efter en tid så kom de in i det, säger Blerina Pozhegu.
– De tyckte om maten, för det mesta, även om inte alla smaker gick hem. Några vårdtagare sa att de kände sig piggare.
Fakta

Därför blir äldre undernärda

Undernäring hos äldre kan bero på flera faktorer, som ensamhet, bristande aptit, depression, sväljsvårigheter, sjukdom eller tillgång till bra mat.

En bidragande faktor tros vara att många äldre idag bor hemma högt upp i åldern och förväntas ta ansvar för sin egen måltid.

Undernäring kan leda till fallolyckor, trycksår, nedstämdhet och den försvårar dessutom tillfrisknandet vid sjukdom

Källa: Livsmedelsakademin

Personalen har också fått ny kunskap, som de fortsätter att jobba med i vardagen.
– Vi försöker berika deras mat mer, med mer fett, kanske en extra klick smör i gröten. Tillsätta grädde i chokladmjölken. När vi vet att de äter lite mindre försöker vi ge något sött efter maten, säger Blerina Pozhegu.
Deltagarna har också fått en lista över sådant som är bra att ha hemma, som energidryck, grädde till kräm eller kakor, och vaniljkvarg istället för yoghurt.
Extra fokus på äldre och mat. Kävlinge är en av två testkommuner som jobbar mot undernäring.Bild: Hussein El-alawi
På serviceboendet äter de flesta lunch tillsammans i restaurangen, och övriga måltider hemma i den egna bostaden.
Ingrid Hilding föredrar fisk framför kött. En favoriträtt är Janssons med ägghalva. Men sällskap är en annan viktig ingrediens i en bra måltid, anser hon.
– Det är trevligare att komma ner i matsalen och äta gemensamt.
Att bryta äldres ensamhet är ett annat delprojektet i satsningen.
Blerina Pozhegu och hennes kollegor försöker vara med vid måltiderna så gott de hinner.
– Det är viktigt att vi har tid och kan vara med dem. Och att se till att maten är tillräckligt varm och att den är fint serverad. Man äter med ögat också, säger Blerina Pozhegu.
Fakta

Nollvisionen för undernäring hos äldre

Satsningen leds av Livsmedelsakademin och finansieras av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova.

Den består av fem pilotprojekt och genomförs i Kävlinge kommun och i stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör i Stockholm, under år 2020 och 2021. Målgruppen är äldre som bor hemma.

De fem delprojekten är:

• Utveckla digitala kommunikationslösningar för att tidigt kunna identifiera undernäring.

• Testa behovsanpassade matkassar.

• Utvärdera hur Livsmedelsverkets och Socialstyrelsens riktlinjer och myndighetsstöd når ut till de som arbetar med äldre.

• Utveckla innovativa idéer för att bryta den äldres ensamhet.

• Öka kunskapen om mat och måltid hos vård- och omsorgspersonal.

Gå till toppen